Muuseum ootab pühale õhtusöömaajale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmas ruum väljapanekust on kõige süngem ning dramaatilisem, siin esitatakse Jeesuse ristilöömist.
Kolmas ruum väljapanekust on kõige süngem ning dramaatilisem, siin esitatakse Jeesuse ristilöömist. Foto: Meelis Meibaum/Virumaa Teataja

Reedel avati Rakvere Näitustemajas näitus-etendus "Püha õhtusöömaaeg", millega tähistatakse peagi algavaid kevadpühi ning soovitakse nende pühade kristlikku tagamaad avada.


"Tavalised inimesed ei tea, mis pühad on tulemas. Kõik poed on täis värvilisi mune ja rohelist muru," rääkis avamisel SA Virumaa Muuseumid juhataja Ants Leemets ja selgitas, et näituse-etenduse eesmärk ongi munadepühade taustal lühidalt tutvustada Jeesuse elulugu ning ülestõusmist.


Näitus on jagatud nelja ruumi. Esimeses on mitmesugused kirikuga seonduvad esemed ning külastajail on võimalus plaadil ladina keeles issameiet laulva paavstiga kaasa laulda.

Näitusel on ka ladinakeelne missaraamat, mida soovijad lugeda võivad. "Aru suurt ei saa, aga huvitav on lugeda," on ka Leemets seda sirvinud.

Teine ruum on pühendatud pühale söömaajale. Näituse külastajad ei ole siin enam passiivses rollis, vaid giidi ehk mängujuhi eestvedamisel etendatakse püha söömaaja stseen ning räägitakse Jeesuse elust ja imetegudest.

Kolmas ruum on kõige süngem ning dramaatilisem, siin esitatakse Jeesuse ristilöömist.

Selles ruumis projektoriga seinale kuvatav stseen Jeesuse ristilöömisest Mel Gibsoni skandaalsest ja verisest filmist "The Passion of the Christ" on ka põhjuseks, miks näitusele oodatakse eelkõige üle 12aastaseid külastajaid.

Viimases ruumis on aga tänapäev - munadepühad värviliste munade ja tärkava rohelise muruga istutuskastides. Siin saab Jeesuse loo läbimängimisest puhata ning mune koksida.


Näitus-etendus Rakvere muuseumis on Pungase sõnutsi avatud vähemalt 1. juunini.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles