Ida-Virumaa tuntud aktivist kuulutati tagaotsitavaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Viru maakohus kuulutas tagaotsitavaks kelmuses süüdistatava Halida Agapova (48), kes on Ida-Virumaal tuntud ühiskonnategelase ja integratsiooniaktivistina, kirjutab Põhjarannik.

Prokuratuur on saatnud kohtu ette kaks Agapovaga seotud kriminaalasja, neist esimese 2007. aastal ning teise tänavu.

Viru ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles Halida Agapovat süüdistatakse kelmuses. Uurimine leidis, et 2006. aastal pettis Agapova mitut isikut, lubades neile ametlikku püsivat tööd Inglismaal ning alalist elukohta töökoha läheduses.

Uurimisandmetel võttis naine töösoovijatelt ebaseaduslikku vahendustasu. Sihtkohta jõudes kannatanud tööd ei saanud ning nad pidid oma raha eest Eestisse tagasi sõitma.

Karistusseadustik näeb kelmuse eest ette ühe- kuni viieaastase vangistuse. Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk ütles, et Agapova esitas korrakaitseorganitele väärandmeid oma perekonnanime kohta ning see on samuti kriminaalkorras karistatav kuni üheaastase vangistusega.

Prokuratuur on naise saatnud kohtusse ka 6-7 aasta taguse kelmusesüüdistusega. Selles süüasjas on esimene kohtuistung määratud 20. aprilliks. 2007. aastal esitas Viru ringkonnaprokuratuur Agapovale süüdistuse autotranspordiinstituudi Raiment tudengite väidetavas petmises. Väidetavalt ütles naine tudengitele, et kõrgkooli pangakonto on arestitud ja seetõttu peavad nad õppemaksu üle kandma mittetulundusühingu arvele. Sealt kandis Agipova raha edasi oma isiklikule pangakontole.

Uurimine tuvastas üle 50 juhtumi, kui kõrgkooli üliõpilased tasusid oma õppemaksu Agapova mittetulundusühingule. Sel moel sai naine 2003. aasta veebruarist 2004. aasta märtsini üle 300 000 krooni.

Väidetavalt on Agapova praegu Rootsis, kus ta tegeleb projektipõhise tööga. Põhjarannikul õnnestus naisega veebruaris ühendust võtta. Siis kinnitas Agapova, et ei võta süüd omaks ning ta ei kavatse ennast kohtu eest varjata. Samas kehtis naise suhtes elukohast mittelahkumise tõkend ning kohtul ei ole tema asukoha kohta infot. Seetõttu kuulutas kohus ta tagaotsitavaks.

Türkmenistani päritolu Halida Agapova nimi oli Eestis hästi tuntud sajandivahetuse ajal, kui ta juhtis alates 1998. aastast Narva Integratsiooni Ühiskondlikku Algatuskeskust, olles üks rahvustevaheliste suhete parandamise eestvedajaid.

2004. aastal kuulutas ta välja näljastreigi, kuna Narva linnavalitsus keeldus tema projekte toetamast ning linnavalitsuse hoones asuvate mittetulundusühingu ruumide remonti kinni maksmast. Kahenädalase streigi järel otsustas linnavalitsus Agapova nõudmistele järele anda.

2003. aastast töötas ta autotranspordiinstituudi Raiment Narva esinduses. 2006. aastal kolis ta Inglismaale ning töötas Londonis noorsoo koostööprogrammidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles