Salasuitsude müüja püüdis altkäemaksu abil pääseda

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigarett
Sigarett Foto: AFP / Scanpix

Rakvere politseinikud pidasid nädala jooksul kinni kolm tubakatoodete käitlemise korda rikkunud isikut, kellest üks lootis politseinikule altkäemaksu pakkudes vastutusest vabaneda.


Reede ööl vastu laupäeva pidasid Rakvere patrullpolitseinikud kinni kiirust ületanud väikekaubiku Volkswagen Caddy.



Sõidukit kontrollima asunud politseiametnik tundis salongist tulevat alkoholilõhna ja palus juhil, 54aastasel mehel, avada auto tagauks.



Auto pakiruumist leidis politseinik üle 2000 pakki salasigarette ja anuma alkoholilõhnalise vedelikuga. Peale salakauba avastamist palus politseinik mehel tulla kaasa politseijaoskonda asjaolude väljaselgitamiseks.



Seepeale pakkus mees altkäemaksu veidi üle 23 000 krooni, millest politseinik keeldus. Meesterahva tegevuse uurimiseks alustati kriminaalasi nii altkäemaksu andmist käsitleva paragrahvi kui ka tubakatoodete käitlemise korra rikkumist käsitleva paragrahvi alusel.

Sama päeva õhtul, 9. aprillil pidas politsei liiklusjärelvalve käigus Laekvere vallas kinni sõiduauto Mercedes Benz.

Dokumentide kontrolli ajal hakkasid politseinikule silma salongis olnud kilekotid. Sisu ettenäitamisel selgus, et kottides oli Vene maksumärkidega 393 pakki sigaretti, kuus pooleliitrist viinapudelit ja üks kaheliitrine veinipudel.

Samuti oli ühes kotis veel Venemaal toodetud erinevaid ravimeid, kokku 112 lehte. Autos olnud kaks Narva-Jõesuust pärit meest tunnistasid ausalt üles, et koguvad tellimusi ja siis toovad Venemaalt vajaliku kraami soovijateni.

Parajasti olidki nad kaubaringil. Politsei alustas sündmuse asjaolude väljaselgitamiseks väärteomenetlust.

13. aprillil sai politsei väljakutse Rakveres Lembitu tänaval asuvasse korterisse. Naabrite sõnul kostis korterist juba pikemat aega lärmi.

Korteris pidutses politseile juba varasemast tuttav, 50aastane mees, kes on korduvalt illegaalsete sigarettide müügiga vahele jäänud.

Arestimajja viimisel pakkus mees, et annab vabatahtlikult kõik oma valduses olevad Vene maksumärkidega sigaretid üle. Kaasas olnud kilekotis oli mehel 39 pakki ja Sõmeru vallas Uhtnas olevas korterist leiti veel 859 pakki sigarette.

Mees väitis, et soetas need suitsud Venemaalt oma tarbeks. Kuna meest oli varasemalt väärteokorras karistatud ja tal oli trahv tasumata, siis alustati tema suhtes kriminaalmenetlust.

„Enamjaolt tegelevad illegaalse kauba käitlemisega politseile juba varasemast teada-tunda isikud, kes teavad täpselt, millega tegelevad ja riskivad. Kahetsusväärne on see, et need isikud ei lõpeta oma tegevust ka peale mitmekordset politseile vahelejäämist," ütles Rakvere konstaablijaoskonna piirkonnavanem Tiit Jõgi.

„Tubakatoodete käitlemise korra rikkumine toob endaga kaasa süüdimõistmisel kas rahalise karistuse või vangistuse, peale selle tuleb tasuda süüdimõistetul sundraha ja menetluskulud. Samuti konfiskeeritakse sigaretid. Kokkuvõttes läheb ebaseaduslik majandustegevus kalliks maksma," ütles Viru Ringkonnaprokuratuuri Rakvere osakonna ringkonnaprokurör Ain Tali.

Karistusseadustik näeb tubakatoodete käitlemise korra rikkumise eest ette rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Altkäemaksu andmise või lubamise eest näeb Karistusseadustik ette ühe kuni viieaastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles