Ringkonnakohus tunnistas Sämi karjääri puudutava lepingu kehtivaks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõmeru valla territooriumil oleva Sämi liivakarjääri andmine Kohala SF OÜle põhjustab vaidlusi ettevõtte ja valla vahel.
Sõmeru valla territooriumil oleva Sämi liivakarjääri andmine Kohala SF OÜle põhjustab vaidlusi ettevõtte ja valla vahel. Foto: Arvet Mägi

Tartu ringkonnakohus otsustas jätta rahuldamata Sõmeru valla apellatsioonkaebuse Kohala SF suhtes.


Nimelt andis Sõmeru vallavolikogu 2001. aastal Sämi liivakarjääri kinnistu OÜ Kohala SF kasutusvaldusesse 25 aastaks, kuid volikogu ja vallavalit­suse uue koosseisu ajal sooviti lepingut muuta või see enne tähtaega lõpetada. Sellega polnud ettevõte päri.

Kohala SFi esindav vandead­vo­kaat Anti Aasmaa kommen­tee­ris, et OÜ Kohala SF on aastaid otsinud võimalusi, et Sõme­ru vallajuhtidega asi kompromis­siga lahendada, ning teinud ettepanekuid asja lahendamiseks kohtuväliselt.

"Isegi pärast positiivset lahendit maakohtus tegime asja menetlemisel ringkonnakohtus õigusrahu huvides jätkuvalt kom­promissettepaneku, mille kohaselt oleksime üle 300 000 krooni liiva müügitulust aastas valla eelarvesse loo­vutanud. Samas on vald meie ettepanekud korduvalt põikpäiselt tagasi lükanud, nõudnud kõigepealt enesele röövellikult 50-100% liiva­müügi tulust, ning kui meie seejärel sellise ul­timatiivse nõudmisega ei nõustunud, ühepoolselt, otsitud põh­justel lepingu lõpetanud. Meie õnneks on valla seisukohtade eba­õigsust selles vaidluses nüüd kinnitanud lisaks maakoh­tule juba ka ringkonnakohus," vahendas Aas­ma Kohala SFi seisukohti.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev ütles, et vald saab aas­tate eest sõlmitud lepingu tõttu suurt kahju: firma maksab lii­va kaevandamise eest aastas 4095 krooni ning teenib ise liiva müügist sadu kordi suuremat kasumit. Vassiljev tõi näiteks aasta 2007, mil firma andmetel kaevandati 45 000 tonni ehk teeniti 1,6 miljonit puhaskasumit.

"Vallavanemana käituksin val­la varaga ebaperemehelikult, kui sellega lepiksin. Seepä­rast tegime ettepaneku puhaska­sum jagada pooleks. Kohala SF pol­nud sellega nõus ja pakkus pi­sut alla kolmandiku kasu­mist. Sellega ei olnud meie päri ja alustasime lepingu lõpe­ta­mis­protsessi," selgitas Peep Vas­sil­jev.

"Kui Kohala SF 2000. aastal volikogule oma soovi esitas, siis räägiti karjateedest ja liiva tarvitamisest oma tarbeks, mitte äri tegemiseks. Vallal jääb tu­lu saamata ning seetõttu oli ring­konnakohtu otsus üllatav," kõ­neles ta. "Juriidiliselt on kõik õige. Kuid osa tollase volikogu koosseisust on ka täna volikogus ja nad kinnitavad, et neile rää­giti vaid poolik tõde, ei tuldud selle pealegi, et karjääriga võiks äri ajada."

"Kui volikogu, valla- või linnavalitsus mingeid asju menetleb ja otsuseid langetab, peab endale aru andma, et nende mõju võib olla väga pikaajaline, nad ise ega järgmine koosseis ei saa neid hiljem muuta," ütles Peep Vassiljev.

Sõmeru vallavolikogu 27. aprilli istungil arutatakse teemat koos advokaat Külliki Nammiga ning otsustatakse, kas esitatakse riigikohtule kassatsioonkaebus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles