Rakvere linnavalitsus: Konstruktiivse lammutamise võimalikkusest Rakvere linnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et rajada uut, tuleb maha enne ära lammutada.
Selleks, et rajada uut, tuleb maha enne ära lammutada. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Et ehitada midagi uut ja ilusat, on vaja eelnevalt vana ja kole maatasa teha.


Lammutada võib mitmel moel - robustselt mütates või kultuurselt, et see on oma industriaalses ilus nauditav nagu Einstürzende Neubauteni* muusika.

Teise variandi positiivseks näiteks on Pikk tänav 9 kinnistul rakverlastele kaua aega pinnuks silmas olnud hoone viimastel nädalatel intensiivne lammutamine, kust kas või lihtsalt mööda jalutades ning põgusalt pilku peale heites jääb silma mõtestatud ja korrektne tegevus.

Rakvere linnavalitsuse ehitusjärelevalve inseneri Ellen Kuusiku sõnul ongi
tegemist nii ehitusseadusele kui muinsuskaitse ­nõuetele vastava lammu­tamisega ning tagatud on ohutus ja keskkonnahoidlikkus.

Lammutustööde ala on nõuetekohaselt aiaga piiratud ja tähistatud infoga ehituse kohta. Lammutuse käigus tekkivad puit-, metall- ja kivijäätmed sorteeritakse ning osa neist leiab taaskasutust teistel ehitusobjektidel.

Kinnistu ühe omaniku Elmo Ehrlichi ja lammutustöid juhtiva objektijuhi Kalev Kivipaluga suheldes jäi veendumus, et erinevate ametkondadega tegevuse kooskõlastamises ja sujuvas suhtlemises ei ole midagi utoopia valdkonda kuuluvat.

Tahaks siinkohal julgustada kõiki vajadusel nii linnavalitsuse kui teiste ametkondade spetsialistidega konsulteerima, sest peale selle, et tegemist on oma ala asjatundjatega, on nad enamasti ka muidu toredad ja heasüdamlikud inimesed.

Loodan, et konstruktiivne lammutamisind tabab teistegi linnas silma riivavate lobudike omanikke.

*Einstürzende Neubauten (tõlkes kokkuvarisevad uusehitised) on saksa industriaalroki üks olulisematest teerajajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles