Ussid Kunda vees ajasid linlase oksele

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poest vee ostmine Kundas muutus populaarseks, kui avalikuks sai uudis kraaniveest leitud valgetest ussisarnastest organismidest.
Poest vee ostmine Kundas muutus populaarseks, kui avalikuks sai uudis kraaniveest leitud valgetest ussisarnastest organismidest. Foto: Arvet Mägi

Kundas Konsumi poest eile kahe veekanistriga väljunud kohaliku linnavolikogu liige Janek Puusepp kirjutas oma Facebooki-lehele: “Two in one (kaks ühes – toim.), Kunda linn elab nii hästi, et pakub vett koos proteiiniga”.

Erinevalt Mäe, Koidu ja Loode tänava ning nende lähikonnas asuvate kortermajade elanikest tema ussikesi oma joogivee filtrist ei leidnud, kuid ostab lapsele siiski pudelivett. Eile väljus umbes iga kolmas ostja Kunda Konsumist veekanistriga. Puusepa sõnul ei ole Kunda vesi meeldiva maitsega ka muidu. Sama väitsid kundalased, kellega vee kvaliteedist juttu sai tehtud.

“Hakkas kohe vastik tunne, sest just olin pesnud last ja joonud vett ka,” kirjeldas Tatjana Esberg esimest reaktsiooni, kui õõvastav leid nende peres ilmsiks tuli. Sander ja Tatjana Esberg olid esimesed, kes veefiltrist leitud valgetest vingerdavatest ussikestest esmapäeval kella ühe paiku teada andsid. Pooleteisekuise lapse vanematena on nad mures ja lubasid proovide andmiseks kindlasti arsti poole pöörduda.

Esmalt väitsid veeettevõtte töötajad elanikele, et tegu on filtrite ja tarbijatepoolse probleemiga, kuid hiljem siiski tunnistasid, et põhjus tuleneb nende süsteemist.

Kunda veest leitud ussilaadsed organismid OÜ Kunda Vesi juhataja Kaido Mäeotsa sõnul kriisi mõõtu välja ei anna, mistõttu pole linnas moodustatud ka kriisikomisjoni.

“Ei ole praegu rohkem midagi uut lisada. Proovide tulemused selguvad reedeks, siis teame rohkem,” ütles Kaido Mäeots. Tema kinnitusel teeb OÜs Kunda Vesi kontrolli ka terviseamet.

Mäeots väitis, et ussilaadseid organisme leiti mitme korteri veest Kundas Mäe tänava piirkonnas.

Kunda linnavolikogu liikme Jelena Fjodorova sõnul on ussilaadsete organismide levik palju ulatuslikum kui paaris-kolmes korteris, ikka mitmes Mäe, Loode ja Koidu tänava elamus.

“Põhimõtteliselt kogu linna alumisest osast võib filtritest ussikesi leida,” tõdes Jelena Fjodorova.

Tema hinnangul ei teavitanud OÜ Kunda Vesi elanikkonda probleemist piisavalt varakult, sest teated ussikeste kohta laekusid juba kell 13, kuid Fjodorova sai olukorrast teada kella 17 paiku kolmandate osapoolte kaudu.

“Soovitan praeguses olukorras filtrid ära võtta ja lasta veel lihtsalt joosta. Okse tuleb peale, kui neile ussikestele mõelda. Mul mees ei julgenud suppigi süüa, mis eile tehtud,” rääkis Fjodorova.

Meditsiinitöötajana ta samas ei usu, et tegemist oleks suure nakkusohuga.

“Kindlasti ei ole keedetud vee joomine ohtlik. Vee joomisest seetõttu loobuda ei tohiks, sest see on tervisele isegi ohtlikum. Ma ise käisin täna kodus duši all ja tegin hommikukohvi sama veega,” rääkis Rakvere haiglas kiirabibrigaadi juhina töötav Jelena Fjodorova.

Aga kui nüüd selgub, et tegemist on parasiitsete ussidega, siis Fjodorova meelest oleks õiglane, kui linnakodanike ravikuuri maksaks kinni OÜ Kunda Vesi.

“Probleem veega on hirmutav ja ei ole teada, millest see alguse sai,” ütles poest tee ja supi tegemiseks vett ostnud kundalane Tamara Ivanova. Ise ta usse ei ole näinud, sest tema kodus puudub veefilter.

Terviseameti spetsialisti Kairi Pika sõnul selguvad Kunda vee labori­uuringute tulemused reedeks, kuid juba praeguseks on selge, et ussilaadsed organismid inimeste tervisele ohtlikud ei ole.

“Reedel teame täpsemalt, kellega on tegu,” ütles Kairi Pikk.

Ka linnavolinik Puusepp ei ole asjade käiguga rahul. “Info jõudis veeettevõttesse kell üks ja Kunda linnavolikogu istung algas kell kolm, kus mitte keegi mitte sõnakestki sellest ei rääkinud. Alles viie paiku õhtul helistas linnakodanik meie fraktsiooni juhile, et veega on probleemid,” rääkis ta. Puusepp ei ole rahul ei sellega, et linn ei ole midagi ette võtnud ega ka veeettevõtte poolt pakutava lahendusega vett keeta.

“Miks nad ei too suuri tsisterne siis siia? Samamoodi ei ole ma rahul mõttekäiguga, et lasku kolm päeva veel joosta, et siis on kõik jälle korras, aga kes mul selle kolme päeva veearve kinni maksab?” küsis ta.

Kunda linnapea Riina Sooäär suuri probleeme ei näe. Tema sõnul teatas veeettevõte probleemist sama päeva õhtul ja linnavalitsuse kodulehele jõudis info järgmise päeva hommikul. Veeettevõte on eraomandis ja linnale kuulub alla viiendiku veetorustikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles