Rakverlanna taifuuni epitsentris: te ei taha seda kogeda…

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinidel kaitsti hotelli tormi eest.
Filipiinidel kaitsti hotelli tormi eest. Foto: Reuters

Rakverlanna Andrea Bild jäi Filipiinidel Boracay saarel taifuuni kätte, oodates oma hotellitoas ihuüksi kaks päeva oma saatust. Tema kaasa Roman Kusma oli sel laastava tormi ajal kaugemal Manilas asju ajamas.

„Te ei taha seda kogeda…,“ kirjutas Andrea oma Facebooki kontol, kui sai esmaspäeval taas ühendust laia maailmaga. Ja lisas, et on praegu emotsionaalselt väga läbi.

Kagu-Aasias Filipiinidel põhjustas viimaste aastate tugevaim taifuun Haiyan tõelise humanitaarkriisi, nõudes vähemalt 10 000 inimohvrit.

Välisministeeriumi andmetel oli tormi ajal Filipiinidel vähemalt 33 Eesti kodanikku, nende seas ka Estraveli Virumaa piirkonna müügijuht Andea Bild ja Rakvere ettevõtja ning volikogu liige Roman Kusma.

Andrea oli endale puhkusepaigaks valinud (nüüd tagantjärgi kurjakuulutava nimega) Seawind Resorti Filipiinidel Boracay saarel, kohe ranna ääres. Paar päeva varem pealinnast Manilast saarele sõites ei olnud taifuunihoiatusest veel laiemalt kuulda.

“Alles hiljem hotellis kuulsin kohalikke rääkivat võimalikust taifuunist. Samas rääkis iga inimene erinevat juttu ja esimesel hetkel ei osanud arvata, keda kuulata ja milline on õige info,” vahendas Andrea, kes on läbielatust siiani šokis.

Rahvusvahelistest uudistekanalitest taifuunihoiatustele kinnitust leides oli aga juba hilja – saarelt ei pääsenud enam kuidagi minema. Järk-järgult tõsteti veest välja paadid ja inimestel kästi viibida hotellides.

Taifuun viis elektri ja mobiililevi

Päev enne taifuuni kadus ära elekter, kuid varugeneraatorid veel töötasid. Kadus mobiililevi – kellegagi kontakti saada oli võimatu.

“Inimesed, kes polnud varunud sularaha, kannatasid, sest neil polnud ka raha kuskilt võtta. Hotell oli siiski nõus abistama ja tasuta süüa-juua andma,” kiidab Andrea kohalike inimeste mõistlikku suhtumist.

Turiste oli hotellis vähe – mõned inimesed Austraaliast, Hiinast ja Koreast. Hotell lubas enda uksest sisse varjule ka kohalikke inimesi – kedagi ei jäetud välja.

Hotellitöötajad ehitasid oma eluga riskides hoonete juurde kilest, liivast ja palmilehtedest barrikaade.

Andrea viibis tormivangis kokku kaks päeva – teadmatuses, millal taifuuni võimsaimad iilid kohale jõuavad. Lisainformatsiooni ei saanud mitte keegi, sest ükski kommunikatsioonivahend ei töötanud. “Nii toimuski ainult üks suur ootamine.”

Hirmsamatel hetkedel kappi peitu

Hotellitoas oli üsna hirmus. “Konditsioneer tahtis seina küljest ära tulla, tuul vihises koledal häälel, kogu saar oli täiesti pime. Pugesin hirmsamatel hetkedel kappi peitu,” kirjeldas Andrea.

Alatiseks jääb talle meelde tormi ja purustuste ajal levinud tugev lõhn, mis meenutas kodust muruniitmist. Taifuun möllas saarel kokku 5 tundi. Selle eel ja järel valas kaks päeva vihma ning puhus tugev tuul.

Ilma paranedes avanes masendav vaatepilt. Teed olid läbimatud, kuid kohalikud alustasid usinalt nende koristamist. Filipiinide kuurortpiirkondade hotellid, mis valdavalt on ehitatud betoonist, olid tuule eest kaitstud ja taifuun hotelle ei purustanud.

Suurimaks kannatajaks jäid kohalikud

Suur tragöödia tabas aga kohalikke, kelle bambusest ja palmilehtedest hütid taifuun purustas ja minema uhtus. Inimesed jäid ilma oma kodudest, paljud ka töökohtadest.

4-pallist taifuuni ei olnud Boracay saar varem kogenud. Kohalikud jäävad tõenäoliselt veel pikemaks ajaks elektrita, kuid on asunud tormikahjusid koristama ja oma elu uuesti üles ehitama. Uute majade taastamine maksab kohalike sõnul umbes 600 eurot ja võtab aega kolm kuud.

Esmaspäeval õnnestus Andreal pääseda Cebu saarele, kus olukord on rahulikum. Seal sai ta ühendust võtta oma lähedastega ja anda teada suhtlusportaali Facebook kaudu teada, et temaga on kõik korras.

Mida Filipiinide torm õpetas?
*Ole alati kursis maailma asjadega. Ühelt poolt soovime me kõik puhkuse ajal nö. juhtme seinast välja tõmmata, kuid vähemalt oma puhkusepiirkonna kohta käivaid uudiseid tuleks igapäevaselt jälgida. Kui rahvusvahelises meedias räägiti taifuuni saabumisest mitu päeva ette, siis kohapeal levis sama info liiga hilja ja vastuolulise sisuga.

*Jää rahulikuks ja leia endale kõige turvalisem paik. Püüa leida pelgupaik mõnes korralikus hotellis. Võta aeg maha ja ära kiirusta – ära hakka asjatult riskima või seiklema. Las reisiplaanid ja –eelarve lendavad uppi – esmatähtis on sinu turvalisus.

*Mõtle läbi, kas ja kuidas saad hakkama ilma elektri ja sidevahenditeta. Kui elektrit pole ja mobiilside ei tööta, kipuvad tänapäevasel inimesel saama head mõtted otsa. Jää rahulikuks, leia lahendusi või lihtsalt oota.

*Hoia alati väikest tagavara sularaha. Sama soovitus kehtib ka muul ajal kaugemates piirkondades reisides, sest pangakaardi toimimisele ei saa päris kindel olla kunagi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles