Tamsalus jäi vallavanem valimata

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamsalu vallavolikogu istung.
Toomas Uudebergi neljapäeval vallavanemaks ei valitud.
Tamsalu vallavolikogu istung. Toomas Uudebergi neljapäeval vallavanemaks ei valitud. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tamsalu volikogu tänasel istungil esitas valimised võitnud valimisliit Tamsalu Vald vallavanema kandidaadiks senise vallajuhi Toomas Uudebergi.

Uudebergi poolt hääletas kaheksa, vastu kuus vallavolinikku, üks sedel oli kehtetu. Kaks volikogu liiget puudus istungilt.

Kuna vallavanema valimiseks on vajalik volikogu koosseisu poolthäälte enamus, ei osutunud Toomas Uudeberg valituks.

Rohkem kandidaate üles ei seatud.

Rein Lall valimisliidust Vaba Vallakodanik küll märkis, et nende valimisliit peaks õigeks vallajuhi leidmiseks konkursi kuulutamist, kuid ametlikku ettepanekut ei teinud. "Kui koalitsioonil on kandidaat, siis valime täna vallavanemat," ütles ta.

Pärast tulemuste väljakuulutamist teatas volikogu esimees Andrus Freienthal, et astub tagasi.

Vallavolinike palvel otsustas ta juba käimasoleva koosoleku lõpuni juhatada ning kohast loobumise niipalju edasi lükata.

Istungil otsustati muuhulgas tõsta tulevase vallavanema palk 1600 euroni. Seni oli see 1400 eurot. Palgale lisandub kuni 170 liitrit kütust ning 50 euro eest telefonikõnesid valla kulul.

Volikogu esimehe hüvitis tõusis 479 eurolt viiesajale. Dokumentide alusel kompenseeritakse volikogu esimehele kuni 80 liitrit autokütust.

"Ma ei hääletanud vallavanema poolt ning ei näinud ka seetõttu võimalust ise jätkata," tunnistas samuti valimisliidu Tamsalu Vald nimekirjas volikokku pääsenud Freienthal ning leidis, et nii vallavanema kui tema enda aeg vallajuhtimiseks on ümber. 

Toomas Uudeberg on Tamsalus omavalitsusjuht olnud 17 aastat, sellest  poolteist aastat linnapea, ülejäänud aja vallavanem.

Andrus Freienthalil on staaži volikogu esimehena üksteist aastat.

Andrus Freienthal veel kaalub, kas jätkab volikogu liikmena.

Volikogu esimehe valimiseks läks vaja kahte istungit. Esimesel korral seati kandidaadina üles ainult Andrus Freienthal ning teda toetas kaheksa vallavolinikku, seega ei kogunud ta tookord volikogu koosseisu poolthäälte enamust. 

Eelmisel nädalal valiti Andrus Freienthal volikogu esimeheks kümne poolthäälega, vastaskandidaati Sirje Majorit (keskerakond) toetas seitse volinikku.

Valimisliidul Tamsalu Vald on volikogus üheksa, valimisliidul Vaba Vallakodanik viis, Keskerakonnal kaks ning Reformierakonnal üks koht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles