Viinistu veetünnid täitusid soome kivitrükikunstiga

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Tarja Halonen külaskäigul Viinistu kunstimuuseumis.
Soome president Tarja Halonen külaskäigul Viinistu kunstimuuseumis. Foto: Raigo Pajula

Soome litograafianäitus, mille avas Viinistu kunstimuuseumis Soome president Tarja Halonen, esitleb üheksa tuntud soome graafiku kivitrükis töid ehk litograafiaid.

Virumaa piirimail Viinistus avatud näitusega rõhutab Helsingi Kivipaino litograafiakoja ümber koondunud kunstnikerühm kivi trükijälje mitmekülgseid võimalusi maalilisusest täpse jooniseni.

Kunstnike meelest on Viinistu kunstimuuseumi ümmargused veemahutid oma roostekarva seintega suurepärane koht nende tööde eksponeerimiseks.

Soome president Tarja Halonen ütles näitust avades, et kohalviibijad on tunnistajateks suurepärasele eesti ja soome kunstnike vahelisele koostööle, mis on toonud Viinistusse tunnustatud ja mainekaid kunstnikke.

“Selline sõprus ja koostöö peaks jätkuma. Usun, et me kõik tahaksime uskuda neid sõnu, et ajalugu, tänapäev ja tulevik saavad kokku, ja meie ühine koostegemine jätkub,” sõnas Tarja Halonen.

“Soome rahvas on väga tagasihoidlik, aga meie rahvas tahab, et teised - naabrid ja sõbrad - räägivad, kui suurepärased me oleme,” üt­les president eesti keeles ja tõlkis selle ise soo­me keelde, pälvides kaasmaalas­telt nõustuva naerupahvaku.

Kunstnik Kaisu Sirviö meenutas, et mullu näitasid soome graafikud oma töid Lihula vanas mõisahoones ning tookord sosistas ametikaaslane Kuutti Lavonen talle keset kontserti, et neil on eestlastelt veel palju õppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles