Muuseumid ootavad rahvast laupäeva hilisõhtul külla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelisel muuseumiööl on muuseumid avatud hiliste õhtutundideni ning sissepääs on tasuta.
Rahvusvahelisel muuseumiööl on muuseumid avatud hiliste õhtutundideni ning sissepääs on tasuta. Foto: Erakogu

Laupäeval on muuseumi­öö ning enam kui sada muuseumi üle Eesti, seal­hulgas mitu Lääne-Vi­ru­maal, on hilisõhtul hu­vilistele tasuta avatud.



Lääne-Virumaal ootavad laupäeval õhtuseid külalisi Rakvere muuseumid, RMK Sagadi metsakeskus, Porkuni paemuuseum ning Rakke koduloomuuseum.


Eesti muuseumiöö rahvusvahelisele muuseumipäevale eelneval laupäeval on osa üleeuroopalisest muuseumiööst.


Muuseumiööl on külastajatel võimalik osa saada kümnetest eriilmelistest üritustest üle Eesti: toimuvad kontserdid, etendused, mängud, lugemised, töö- ja jututoad, korraldatakse temaatilisi ekskursioone.Tänavuse muuseumiöö juhtlause on “Öös on lugusid”. Lugemisaastaga haakuv teema tutvustab muuseume kui lugude jutustajaid.


Rakveres saab lugude kuulamisega algust teha kell 18 linnakodaniku majamuuseumis.


Ajaloolane Odette Kirss ja muuseumipedagoog Kaja Visnapuu räägivad, mis on rakverlaste huvi paelunud maikuus läbi aegade, ning viivad nad ajaloohõngulisele retkele Pikale tänavale. Teel astutakse sisse ka Rakvere Galeriisse, kus on avatud Lääne-Viru kunstnike kevadnäitus AKT.

Kell 19.30 algab Rakvere näitustemajas näitus-etendus “Püha õhtusöömaaeg”, kus kogetakse Jeesuse ristile löömisega seotud kannatusi.
Näitustemajas on avatud ka väljapanek “Kes on Rakvere Teater?” ja maakondlik õpilastööde näitus “Aksessuaarid”.


Rakvere linnus avatakse muuseumiööl kell 20, ajaloolist hõngu tekitavad seal põlevad tõrvikud ja muusika.


Toimuvad alkeemiaetendused keskaegses teaduste kambris, külastada saab uuendatud piinakambrit, surmatuba, põrgut ning astronoomiatuba, samuti mõõganäitust linnuse kapiitlisaalis ja astronoomiakambris, avatud on ka linnuse kõrts ning veinikelder.


Porkuni paemuuseumi juhataja Ella Vikk kõneles, et tänavu on nemadki lähtunud muuseumiöö kava kokkupanekul juhtlausest “Öös on lugusid”. “Porkuni paemuuseumis on kavas Tiit Kaljuste illustreeritud uue paekivialase raamatukese esitlus. Eriti peaks Kaljuste koostatud raamat sobima kooliõpilastele,” rääkis Vikk.


Teiseks tutvustatakse Enn Parve kirjutatud raamatut, mis jutustab Porkuni asustamisest.


Lisaks on võimalik kuulata ka T-lugusid. Need on eesti kirjanike lühipalad, mida saab kuulata mobiiltelefonipõhises audiogiidis Regio T-numbri platvormil.


Rakke koduloomuuseumi juhataja Antti Ilomets ütles, et neil on muuseumiöö pühendatud Rakke lubjatehase sajandale sünnipäevale. Ilometsa sõnul kantakse ette katkendeid lubjatehase rajaja, omaaegse ärimehe Karl Kaddaku elust.


RMK Sagadi metsakeskus ootab samuti huvilisi laupäeva õhtul külla. Sagadi mõisa härrastemajas saab lisaks väljapanekute uudistamisele kuulata legende Sagadi mõisast ja kummituslugusid. Metsamuuseumis näidatakse filmiprogrammi “Metsarahva metsalood”.

• Muuseumid on avatud külastajatele tasuta enamasti kella 18-22.
• Rakvere linnuses kestab muuseumiöö kella kaheksast õhtul südaööni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles