Õigete nippide teadmine muudab grillimise lihtsaks ja nauditavaks

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillimine on suve lahutamatu osa.
Grillimine on suve lahutamatu osa. Foto: Margus Ansu.

Eestlaste suve lahutamatuks osaks on suveõhtutel mõnus ajaviitmine grilli ümber istudes. Kuidas aga grillida nii, et liha ikka hõrk ja küps saaks ning pärast oleks vähem vaeva küürimisega?

Grillivõistkonna Gurmee Gala liikme Viljar Liiva sõnul tasub enne grillima asumist meeles pidada, et grillsüsi tuleks põlema süüdata söesüütajas, mitte grillis, milles liha küpsetatakse.

Söebrikett, mida müüakse suuremates ehituskaupade poes, panna torbikusse, alt süüdata põlema, lasta umbes 15 minutit söel hõõguda ja seejärel kallata grilli.

Söebrikett hõõgub kolm-neli tundi ja söesüütajat kasutades võib kuuma sütt vajadusel alati juurde panna.

“See on väga tüüpiline ja kõik on seda kogenud, et lihaküpsetamine on poole peal, kui süsi otsa saab. Siis tuleb hakata resti maha koukima ja lõket tegema, aga selle aja peale jahtub liha ära,” kõneles Liiva.

Kuppelgrill ja grillvann

Suurim viga, mida inimesed grillimeistri kinnitusel teevad, on see, et söed visatakse kuppelgrilli, ujutatakse süütevedelikuga üle ja pannakse tuli otsa.

Paraku satub süütevedelik grilli sisemuses täpselt sinna, kuhu tahab ja süte hõõgudes süütevedelik kuumeneb.

“Hautad liha koos naftaga kaane all ja pärast sööd selle rõõmsalt endale kõik sisse,” selgitas Liiva.
Kodumajapidamisse grilli muretsedes soovitas ta valida kas kuppelgrilli või niinimetatud vanngrilli ehk mangaangrilli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles