Hommikupallurid alustavad päeva kirikus

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikupallurid Kalevi võimlas.
Hommikupallurid Kalevi võimlas. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Tänu Rakvere Tarva edule on korvpallibuum Virumaal haripunktis. Aga juba aastaid on kunagises kirikus, kus praegu Kalevi võimla asub, käinud värvikas seltskond unetuid hommikupallureid.


Pole just tavaline, et kerekad ja aastates mehed hommikul kell kaheksa kokku tulevad, end higiseks rassivad, üksteise peal end välja elavad ja siis sõbralikult jälle lahku lähevad.

Mõistagi peab selliseks hommikuseks trenniks olema sobilik töö. Kaheksane aeg sobib just teatriinimestele, kes on tööga hõivatud õhtutundidel.

Nõnda teatri sportlikumad kutid hommikuti trennis käima hakkasidki. Kujutate ette, see oli juba üle kolmekümne aasta tagasi.

Üks mees, kes on alates 1977. aastast vastu pidanud, on endine teatritöötaja, nüüdne kõrtsipidaja Ilmar Uldrich.

“Hommikune aeg sobib just teatriinimestele, sest õhtuti on etendused, väljasõidud ja proovid, aga ega kõik sellega ära harju,” räägib Uldrich, kellel endal on sees aga väljakujunenud harjumuse jõud. “Kasulik on käia hommikul, päev on kohe pikem,” lisab ta.

Südamestimulaatori kiuste vormis püsiv Uldrich jookseb kõrvuti nooremate meestega ja viskab pallid alt ludinal sisse. Ometi pole tema kõige vanem hommikupallur.

Kunagises kirikus mängib korvpalli ka 64aastane Reiu Enn, kes oli omal ajal väga kibe käsi. Hea vise on säilinud tal tänaseni. Noorematel meestel on põhjust karta, kui ta vabaks jääb.

Kui teater aastaid tagasi hommikuse aja võimlasse kinni pani, käis seal tänaseks päris kuulsaid tegijaid. Seal on palli patsutanud Arvi Mägi, Raivo Trass, isegi Toomas Suuman ja Peeter Jakobi. Kunagine kirjandusala juht Indrek Kabur ja näitleja Olev Eek olid aga noorteklassis olnud lausa tipptegijad.

Hiljem on lisandunud nooremad mehed, näiteks koomik Märt Avandi, aga isegi endine tipp-pallur Jaanus Liivak on teatri omadega viskamas käinud. Eks tema muidugi hoidis end kõvasti tagasi.

Kui teatrimehi vähemaks jäi, liitus muuseum ja hiljem ka Virumaa Teataja.

Praegu käivad teatritöötajatest regulaarselt korvpalli mängimas paljudele õnneseriaalist tuttav Tarvo Sõmer, näitleja Eduard Salmistu, aga ka endine teatrijuht Indrek Saar, kes on kahtlemata selle kamba säravaim täht.

Aga on ka teisi värvikaid tüüpe: filipiinlane Johnell, kes tuli Rakverre massööriks, leidis endale siit uued sõbrad.
Malemeister Eino Vaher, kes teab, et ainult terves kehas püsib ka vaim terve, räägib, et ega ta muidu seal ei käikski kui ikka seltskonna pärast.

“Õues on palju parem sporti teha kui võimlas higistada, aga seltskond on tore,” on Vaher aastate jooksul korvpallihommikutega juba nii ära harjunud, et ei kujuta oma nädalaid pallimänguta ettegi.

Ka kauaaegne korvpallitreener Kalju Pluutus jagab sööte justkui Valmo Kriisa, sageli on tal meeskonnakaaslasteks ka tema kaks poega.

Muidugi võib rääkida, et tulemus pole tähtis, kuid teinekord läheb mäng vägagi kirglikuks, ja kuna kohtunikke, keda sõimata, pole, tuleb omavahel asju klaarida.

Õiendamine unustatakse aga kohe, kui pall on kotti pandud. Aur välja lastud, on hea oma igapäevase töö juurde naasta.

Järgmisel nädalal hakatakse Kalevi halli suveetenduse “Kadunud tsirkus” jaoks lava püsti panema ja hommikupallurid lähevad vanast spordisaalist välja. Kas uuel hooajal samas jätkatakse, pole kindel, sest sinna  plaanitakse kontserdisaali.

Tarvas äratas kossubuumi

Rakvere spordikeskuse müügijuht Margus Martin nendib, et spordihallide ajad on täitsa umbes. “Siin taheti ka tüdrukute rühmaga alustada, aga raske on neile spordisaalis aega leida,” märgib Martin.

Maakonnas harrastab korvpalli hinnanguliselt tuhat pallurit. Ainuüksi maakonna kolmes liigas osaleb kokku 30 meeskonda, lisaks veel mõnisada harrastajat.

Tarva edu suurendab huviliste arvu veelgi. Näiteks kunagi pani Aivo Erkmaa korvpalli tähe all elama Väike-Maarja ja neid vilju maitstakse praegugi, sest just sealt osaleb maakonna liigades enim satse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles