Muuseumiöö meelitas rahva kodudest välja

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiöö Rakvere linnuses. Alkeemiaetendus.
Muuseumiöö Rakvere linnuses. Alkeemiaetendus. Foto: Eva Klaas

Laupäeval tähistati muuseumiööd ning ligi 130 muuseumi üle Eesti olid hilistel õhtutundidel külastajatele tasuta avatud.

Lisaks näituste ja väljapanekute uudistamisele oli külastajatel võimalik osa saada kontserditest, etendusteste, töö- ja jututubadest, temaatilisistest ekskursioonidest ning paljust muust.

Lääne-Virumaal sai laupäeva õhtul külastada kõiki Rakvere muuseume, RMK Sagadi metsakeskust, Porkuni paemuuseumi ning Rakke koduloomuuseumi. Pikalt oli avatud ka Rakvere Galerii.

Ilus ilm ja võimalus puhkepäeva õhtul tasuta ajaloohõngulist kultuurielamust saada tõi ainuüksi Rakveres muuseumitesse mitu tuhat inimest.

Rakvere linnuses oli omajagu uudistajaid juba siis, kui seal õhtul kella kaheksa ajal uksed avati ning rahvast jagus südaööni.

Eriti suurt huvi pakkusid külastajatele keskaegses teaduste kambris toimunud alkeemiaetendused, kus igaüks sai näha, kuidas valmib kuld ning et patte on võimalik kindlaks teha võluvee abil, mis loksutades värvi muudab.

Samuti oli pidevalt järjekord neist, kes tahtsid külastada piinakambrit, surmatuba ja põrgut, mida on võrreldes eelmise hooajaga uuendatud.

Üleeile jõudsid Rakvere linnusesse ka uued asukad: kaks hobust, kes kohe inimeste poolehoiu võitsid. Ka hobud ise olid vaatamata lühikesele kohanemisajale ning uue elamusena üle elatud kahuripaugule suhtlemisaltid.

Tänavuse muuseumiöö deviis oli “Öös on lugusid”, mis kajastus ka pakutavates programmides. Lugemisaastaga haakuv teema tutvustas muuseume kui lugude jutustajaid.

Nii rääkisid ajaloolane Odette Kirss ja muuseumipedagoog Kaja Visnapuu linnakodaniku majamuuseumis lugusid , mis on rakverlaste huvi paelunud maikuus läbi aegade, ning viisid nad ajaloohõngulisele retkele Pikale tänavale.

Kaja Visnapuu ütles, et linnakodaniku majamuuseumisse kogunes huvilisi lugusid kuulama oodatust tunduvalt rohkem. “Vähemalt kolmkümmend inimest,” sõnas ta.

Ka hiljem oli majas pidevalt külalisi- nii mõneski lapses tekitas elevust, et kunagi pesti pesu ainult kätsitsi või valmistati riideid “Singeri” õmblusmasinaga.

Rakvere näitustemajas toimus näitus-etendus “Püha õhtusöömaaeg”, kus paljud inimesed kogesid Jeesuse ristile löömisega seotud kannatusi. Etendust tuli mängida mitu korda ning osalejateks olid külastajad ise.

Eesti muuseumiöö rahvusvahelisele muuseumipäevale eelneval laupäeval on osa üleeuroopalisest muuseumiööst, mida korraldati tänavu juba kuuendat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles