Naisabilinnapea pani meeskolleegid tantsima

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnajuhtidest ja ametnikest koosnev tantsutrupp Väge Täis! samme seadmas.
Rakvere linnajuhtidest ja ametnikest koosnev tantsutrupp Väge Täis! samme seadmas. Foto: Jule Käen

Rakvere abilinnapea Kairit Pihlak moodustas peatsele meeste tantsupeole mõeldes linnavalitsuse töötajatest ja volikogu liikmetest tantsutrupi Väge Täis!, kellega on juba esimesed avalikud ülesastumisedki tehtud.


Läinud laupäeval esineti Rakveres pensionäride peol ja saadi väga sooja vastuvõtu osaliseks.
Teiste hulgas tantsivad ka linnapea Rannar Vassiljev ja abilinnapea Ain Suurkaev.

Rakvere linnapea Rannar Vassiljev rääkis, et ta peab veel kõvasti proovi tegema. “Olen vähe proovidesse jõudnud, kuid tantsupeo ajaks üritan end ikka vormi ajada,” lubas Vassiljev, kes rahvatantsuga pole suurt kokku puutunud, küll aga põgusalt peotantsuga. Ka laulis tulevane linnapea aastaid Virumaa Poistekooris.

Raskem, kui paistab

Ain Suurkaevu sõnul on ta rahvatantsuga tegelenud juba algklassides, see aeg aga jääb eelmisesse sajandisse. Ta on mänginud puhkpilli, õppinud seltskonnatantse ja tegeleb siiamaani koorilauluga. “Seega rütmi tajun, kuid graatsia jätab soovida,” naeris Suurkaev. Ta lisas, et igapäevatöö kõrvalt tuleb jõuga proovideks aega punnida. “Aga põnev on ja higiseks ajab,” kinnitas ta.

Linnajuhtide tantsutrupp kavatseb kaasa teha peaaegu kogu tantsupeo programmi, tantsitakse erirühmade seas, neid on umbes paarkümmend rühma üle Eesti. Lisaks on ka ühistantsud.

“Tegelikult on see kõik natuke keerulisem, kui alguses peale vaadates tundub, kõik see koostegemine, teha kõike sünkroonis ja säilitada emotsioon …” arutles Vassiljev.

Peale linnavalitsuse töötajate on trupis ka näiteks teatrijuht Joonas Tartu, üks maavalitsuse ametnik ja volikogu liikmeid, kokku 16 meest.

Rakvere linnavolikogusse kuuluv endine Lääne-Viru maavanem Urmas Tamm, kes praegu juhib Väike-Maarja valda, kiitis väga head ja mõnusat seltskonda.

“Kuna lasteaias on saanud rahvatantsuga väheke tegeleda, siis on asi natuke tuttav, kuid tundub, et tänapäeval on isegi rahvatantsud läinud keerulisemaks,” arvas Tamm. “Et sammud meelde jätta, tuleb kõvasti vaeva näha,” lisas ta.

Tamme sõnul on tema peres rahvatantsuga seotud nii abikaasa, tütar kui poeg. “Nüüd siis olen mina ka,” sedastas ta.

Tantsujuhtimises kõrghariduse omandanud abilinnapea Kairit Pihlak ütles, et ta sai tantsu üllatavalt kergesti kokku.

“Alguses arvestasin, et saan ühe rühma jagu mehi, aga tuli kaks rühma täis. Mitte ükski mees ei lasknud ennast kaks korda paluda,” rääkis abilinnapea.

Kairit Pihlak ütles, et mehed saavad tantsukeelest hästi aru, proovidega alustati veebruaris, alguses iga nädal, nüüd harvemini, peaasi on hoida vormi ja tantsud meeles.

Meeste jutud

Esimest korda näitasid mehed end võõrastele inimestele ülevaatusel märtsis, see tuli tantsujuhi hinnangul emotsionaalselt hästi välja - kõik olid mõnusas meeleolus ja tegid rõõmuga.

“Üllatav on see, et tantsijad tahavad, et kogu rühmal läheks hästi. Nad omavahel lausa õpetavad teineteist tantsusamme oma sõnade ja nurga alt lahti mõtestades,” rääkis Pihlak. “Sellist atmosfääri saab kogeda ainult tänu sellistele projektidele, kus inimesed tegelevad asjaga, millega nad kunagi varem pole tegelenud.”

Kord rääkis tuttav Pihlakule, et nägi Rakvere pangamaja juures mehi proovi algust ootamas ja kirjeldas ehedalt, kuidas nad olid seal tantsusammude üle arutlenud. Veel lisas Pihlak, et temale kui õppinud tantsujuhile on vahva näha, kuidas personaalsus sellises rühmas esile lööb.
Teine meeste tantsupidu leiab Rakvere staadionil aset 13. juunil ning praeguseks on juba peaaegu kõik piletid välja müüdud.

Elementaalne

• Teine meeste tantsupidu kannab pealkirja Elementaalne, sest tervik viiakse kokku nelja elemendi – õhk, vesi, tuli ja maa kaudu.
• Tantsupeol osaleb kokku 3000 meest.
• Peo tunnuslause kõlab nii: “Seda naised vaatavad!”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles