Juhtkiri: Lihtsad tõed

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Öeldakse, et elu kulgeb justkui mööda spiraali: varem või hiljem jõuame tagasi punkti, kus me juba olnud oleme.

Kui küsimuseks oli asulate ja lin­nade valgustamine, tähtsate maamärkide esiletoomine, siis tervitati rõõmsalt valgustatud “Tarvast”, sürreaalses tuledevihus linnust, valgeid ja seega ka turvalisi linnatänavaid.

Majandusbuumi ajal osteti aina suuremaid televiisoreid ning fantastilisemaid kodumasinaid.

Keegi väga ei mõelnudki, kas tal on ka tegelikult vaja tervet seina katvat teleriekraani, kõiki majapidamise nõusid mahutavat nõudepesumasinat või kas ta ikka tõepoolest kasutab kokkuostetud raadioid, muusikakeskusi, arvuteid.

Ja pisikesed punased silmad jäid ka pärast tule kustutamist ööpimedusse hõõguma.

Kasutajamugavus oli iga seadme omaduste hulgas üks olulisemaid. Elektriseadmeid on ammu olnud võimalik panna ka ooterežiimile.

Väga mugav - arvuti magab, kuid pisike plinkiv tuluke reedab, et tegelikult on ta vajadusel võimeline sekundite jooksul taas omanikku lõbustama.

Majanduskriis, rahaliste vahendite nappus on aga pannud meid mõtlema, kas ja kui palju oleme valmis maksma nende pisikeste sõbralike tulu­keste eest oma elutoas, köögis, magamistoas.

Kas tõesti peab mobiiltelefoni laadija ole­ma ühendatud elektrivõrku, et kui telefon ka tegelikult laadimist vajab, poleks vaja teha lisaliigutust ja laadija seinakontakti suruda.

Mugavus maksab. Aga kui pistik pesast väl­ja tõmmata, saab hõlpu meie rahakott ja rahulikumalt magada energiaprobleemide pärast südant valutav kodanik.

Eile lõpetati Rakveres üleeuroopaline kam­paania “Flick the Switch”, mille sõnum oli tohutult lihtne: kustutagem toast lahkudes tuled, ärgem hoidkem vooluvõrgus seadmeid, mida me ei kasuta.

Selliste kampaaniatega seoses tekib mõte, et küll see meie kultuurikiht on ikka õhuke. Saabastega ju ei ronita voodisse, nõud on pärast söömist vaja puhtaks pesta, korralik inimene teeb voodi üles ja nõnda edasi. Aga küllap on siis vaja meelde tuletada ka lihtsaid tõdesid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles