Elektriseadmete vargad on ohtlikud

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Elektriseadmete vargad seavad oskamatusest ohtu enda elu ja kiirustamisest tingitud lohakusest ohustavad ka teisi.


Eesti Energia jaotusvõrgu käiduosakonna juhataja Jaanus Tiisvend selgitas, et juhtmevarguste puhul lahkuvad pikanäpumehed kiirustades, jättes pahatihti pinge all olevad juhtmed ripakile.

Neid võivad aga uudishimulikud lapsed näppida ja nii elektrilöögi saada.

Veel suurem oht kui lahtistest juhtmetest lähtub alajaamadest, kus voolutugevus on tavalistes elektrijuhtmetes olevaga võrreldes kordades suurem.

Alajaamadesse sisse murdnud vargad jätavad lahkudes uksed lahti ja tee ohtlikusse kohta on avatud. “Hiljuti oli isegi üks selline juhtum, et vargad viisid minema alajaama raudukse koos piitadega,” rääkis Tiisvend.

Oskamatud vargad

Elektriseadmete vargad ei sea ohtu mitte ainult teiste elu, vaid oskamatusest või hooletusest saavad ise elektrilöögi.

“Eesti Energiale on teada juhtum, kui alajaamast vaske varastades võttis üks näppaja pinge all olevast esemest kinni, sai elektrilöögi ja hukkus,” jätkas Tiisvend.

Ohtu satuvad ka elektrivargad. Tiisvend tõi näiteks juhtumi, kus vargad vajasid tööriista kasutamiseks elektrit.

Mõistagi nad elektrit ostma ei hakanud, vaid otsustasid sedagi varastada. Paraku aga läksid nad  kõrgepinge all olevate juhtmete kallale ja said tõsiseid tervisekahjustusi.

Vargustega ei tekitata kahju mitte ainult Eesti Energiale, vaid enamikul juhtudel kaasnevad nendega elektrikatkestused.
 

Vargused sagenevad

Mullu tekitasid vargad Eesti Energiale kahju enam kui poole miljoni krooni ulatuses.

Mõnikord võib ühe vargusega kaasnenud kahju olla väiksem kui selle tagajärgedest tingitud kahju.

Tiisvend tõi näite, kus alajaamast varastati 1500 krooni maksev vasejupp. Varguse tagajärjel tekkis olukord, et ümbruskonna majapidamistes purunes oleme­elek­troo­nika umbes 200 000 krooni väärtuses.

Eesti Energia andmetel on elektriseadmete vargused sagenenud. Üks põhjus võib olla tööpuuduse kasv.

Pikanäpumehed pole aastaid õhuliine puutunud, kuid Lõuna-Eestis on see “tuluallikas” taasavastatud.

Suvilaomanikke võib oodata ees ebameeldiv üllatus, kui suvemajast on elektrijuhtmed kadunud.

Inimesed peaksid elektriga seotud kohtades kahtlast tegevust märgates sellest kohe Eesti Energiat või korravalvureid teavitama, helistades rikketelefonil 1343 või politsei lühinumbril 110.

“Teie telefonikõne võib ära hoida mõne elektriga seotud õnnetuse või päästa inimelu,” sõnas Eesti Energia jaotusvõrgu käiduosakonna juhataja Jaanus Tiisvend.

Tegevus on kahtlane, kui seda tehakse pimedas ja väljaspool tööaega. Kahtlust peaks süvendama asjaolu, kui elektriga seotud kohtades on eraautod ja seal toimetavad erariietes inimesed.

Eesti Energia või selle koostööpartnerite töötajad kannavad alati logodega märgistatud spetsiaalset tööriietust ja sõidavad logodega märgistatud autodega. “Samuti on nendel inimestel alati kaasas töötõendid, mida võib vajadusel küsida,” ütles Tiisvend.

• Inimesed, kes märkavad elektriga seotud kohtades, näiteks alajaamades, mingit kahtlast tegevust, peaksid sellest kohe teatama politseile või Eesti Energiale.
• Eesti Energia rikketelefoni number on 1343.
• Politsei lühinumber on 110.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles