Meelis Annus: investeeringud tuleb läbi mõelda

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Annus.
Meelis Annus. Foto: Arvet Mägi

Virumaa Teataja ja Euroopa Parlamendi Eesti infobüroo korraldatud arvamusliidrite lõunal üles astunud Swedbanki põllumajandussektori juht Meelis Annus lükkas ümber arvamuse, et pank põllumehele appi tulema ei kipu.
 


„Ma ei saa nõustuda arvamusega, et pangad ei taha põllumeestele laenu anda ja tahavad raha Rootsi viia,“ kinnitas Annus.

Meelis Annuse sõnul on panga seisukohalt põllumajanduses olukord võrreldes teiste sektoritega olukord hea, sest turud on olemas ja pikemas perspektiivis on oodata nõudluse kasvu.

Ka võlgnike osakaal selles sektoris ei erine tänasest tervikpildist ning toetuste maksmine tagab kindla rahavoo. Sektoris tervikuna ollakse aga üksteisele võlgu, võlad hankijatele on tavapärasest suuremad.

Annus jagas ka põllumajandusettevõtjatele soovitusi. Näiteks ei kavanda paljud talunikud oma rahavooge süsteemselt. „Planeerimatus ei too raha, planeerides on võimalik leida kokkuhoiukohti ja kriis üle elada,“ lisas ta.

Investeering tuleb teha ainult juhul, kui see end ka ära tasub, mitte toetussummade saamise eesmärgil.

Ka kahe ettevõtte vahel annab ühistegevusega kulusid kokku hoida. „Et riigi abita hakkama saada, tuleks naabrimehega maha istuda,“ tõi ta näiteks. Kui koos soetatakse tehnikat, tuleks paika panna ka kindel kasutusplaan.

Annus pani ka ettevõtjatele südamele, et investeerida tasub ka tööjõusse, mis võib osutuda kasulikumaks kui inimeste väljavahetamine kallite masinate vastu. Nii tuleks tema sõnul panustada oma keskastmejuhtide koolitamisesse.

Euro tulekuga paraneb Annuse sõnul laenude kättesaadavus turul ja eurodes laenulepingute valuutarisk kaob.

Uute investorite raha võib jõuda ka põllumajandusse, mis võib tekitada survet kergitada põllumaahinda. „Tekib võrdlus naabritega, kus maa hind on kõrgem,“ ütles Annus. Samas tuleb silmas pidada ikkagi seda, kui suurt tulu ühelt või teisel maalapilt võimalik saada on.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles