Kiri: Metsatööd elektriliinide läheduses on ohtlikud

, Eesti Energia Jaotusvõrgu käiduosakonna peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Igal aastal põhjustavad elektriliinide läheduses toimuvad metsatööd liinide purunemisi ja laiaulatuslikke elektrikatkestusi.

 Eelmisel aastal langetati puid liinidele kokku 172 korral ja sellest tingitud otsesed kahjud Eesti Energia Jaotusvõrgule ulatusid poole miljoni kroonini. Lisaks elektrikatkestustele tekib puude langetamisel liinidele eluohtlikke olukordi ka töö tegijatele endile.

Kõigile elektriliinidele on kehtestatud kaitsevöönd. See on ala, kus kehtivad mitmesuguste tegevuste jaoks teatud kitsendused. Madalpingeliinidel on kaitsevöönd kaks meetrit, 6-20 kV liinidel 10 meetrit ning 35-110 kV liinidel 25 meetrit kummalegi poole liinist.

Puude langetamiseks elektriliinide kaitsevööndis tuleb elektriohutusseadusest tulenevalt taotleda luba elektripai­gal­dise omanikult ehk Eesti Energia Jaotusvõrgult. Seda tuleks teha ka siis, kui puud asuvad väljaspool kaitsevööndit, kuid on oht, et need võivad langedes liinile kukkuda.

Loa saamiseks tuleb pöörduda lähimasse Eesti Energia klienditeenindusbüroosse. Vajadusel võtab Eesti Energia Jaotusvõrk kasutusele oma abinõud ohu vältimiseks, nagu näiteks liinide väljalülitamine.

Kaitsevööndis ilma loata tegevuse korral võib tehnilise järelevalve amet määrata füüsilisele isikule trahvi kuni 300 trahviühikut ja juriidilisele isikule kuni 50 000 krooni. Rikkuja õlule jääb ka liinide vajalike remonditööde kinnimaksmine.

Kui langetamisel on puu ikkagi kukkunud elektriliinile, siis sellisel juhul tuleb puust, katkenud juhtmest või mastist eemalduda jalgu maapinnal lohistades neid teineteisest eemaldamata või hüpata eemale kaks jalga koos.

Keskpingeliinile langenud puu võib langetuskohas tekitada eluohtliku sammupinge. Sellisel juhul tuleb tagada, et keegi ei läheneks pinge all puule või juhtmele lähemale kui 8 meetrit. Juhtumist tuleb kohe teavitada Eesti Energiat rikketelefonil 1343.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles