Elementaalne pilgupööre südamesse

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maie Orav pärast meeste tantsupea lõppu staadionil.
Maie Orav pärast meeste tantsupea lõppu staadionil. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Meeste tantsupidu 2 “Elementaalne” tõi Rakvere staadionile tantsima 3000 meest. Oma osa andsid peole elemendid maa, vesi, õhk ja tuli.


Maaema palvega ning teadvust, alateadvust ja kõrgemat teadvust ühendavate gongihelidega peo sissepühitsemist vallimäel päikesesõnni ehk tarva juures saatis vesi ehk tihe vihmasadu.

Maaema teatas Mai-Agate Väljataga vahendusel, et tal on inimestele palju õpetada ja anda, ent nemad vaatavad pigem uut autot või uut kleiti kui lilli, kive ja taevast. “Kõik need asjad on minu armastuse peeglid. Kui te vaevuksite vaatama, siis näeksite iseenda tõelise olemuse peegeldust,” kõlas Maaema läkituses.

“Olen õnnelik, et tõime selle pöördumisega esile elu põhiväärtusi,” sõnas vallimäel kõneldu kohta peo pealavastaja ja üldjuht Maie Orav.

Päevase kontserdi eel tribüünitäie vaatajate ja tantsijate ühiselt lausutud pöördumine “Ma tänan päikese ja kuiva ilma eest siin Rakveres!” pööras päeva pikkamööda kuivemale. “Kui nii palju inimesi ühte mõtet saadab, siis see toimib,” oli Orav kindel.

Õhk panustas peol jahedusse ja tuuleiilidesse, tuli osales ekraanide mõjukal vahendusel.

Rõhk vaimsele

Kui esimene meeste tantsupidu oli folklooripõhine, siis seekord pandi rõhk vaimse poole peale ning lähtuvalt teemast loodi uusi tantse ja uut muusikat. Kolmnurksetel ekraanidel jooksvad videod andsid võimaluse kujundeid tõlgendada ja mõtestada.

“Tõime valgust, ka Rakvere linn sai seda juurde,” ütles Maie Orav ja arvas, et peo põhisõnum – inimesed, õppige iseennast tundma, vaadake enda südamesse, vaid nii suudame muutuda ja eluga kaasa minna – jõudis kohale. Orava sõnul andis pidu 3000 tantsija ja ligi 8000 vaatajaga Tallinna peo mõõdu välja.

“Meestel on imeline võime ennast kokku võtta, et lähme ja teeme ära. See on eriline, olen seda südames kandnud,” kiitis Maie Orav tantsijaid ja tunnustas korralduslikku poolt ja Madis Oravat peo kordaminekuks tehtud ülimalt hea töö eest. “Ükskõik mida me elus teeme, jääb ideaalist natuke puudu, aga niipalju kui olen kuulnud, pidu meeldis,” märkis pealavastaja.

“Nii tore on! Kõik on väga-väga-väga hästi!” kiitsid Põltsamaa ühisgümnaasiumi väikesed poisid. Ei seganud neid vihm ega tuntud väsimust, tantsurõõmsad mehehakatised lubasid ka järgmisel peol kindlasti kohal olla.

Tartu ülikooli rahvakunstiansambli vilistlasrühm, kes osales ka esimesel meeste tantsupeol, arvas, et ilmaga suisa vedas – parem jahedus ja sabin vihma kui kuumus ja sääsed. Meeleolu tunnistasid tartlased sama vägevaks kui eelmine kord. Nad on nüüd küll natuke vanemad – A-rühmast on vahepeal saanud B-rühm -, kuid repertuaar olevat sama keeruline. Aga tantsudega on neil enda sõnul hästi läinud - saab mõnuleda.

Eelmisel tantsupeol seatud ülesande - suurendada eestlaste arvu – täitmise laiem analüüs olla ülikoolilinlastel veel tegemata, aga vähemasti üks nende rühma mees oli vahepeal isaks saanud, väitsid tartlased.

Rakvere linnavalitsuse rühm Väge Täis tantsis peol eesotsas linnapea Rannar Vassiljeviga. Pühapäevaõhtuse tantsupeokontserdi avas kultuurimister Laine Jänes, pidu vaatasid president Arnold Rüütel ja Ingrid Rüütel, kohal oli rahvarõivais Mart Laar.

Ürgne ja nüüdisaegne

Folklorist Ingrid Rüütel ütles, et pidu oli väga vahva, idee ilus ja huvitav ning selle teostamisse kaasatud palju noori. “See oli Maie Oraval fantastiline idee panna mehed tantsima vanade regivärsside järgi. Üllatas, et ürgsete regivärsside järgi saab nii hästi tantsida. Hästi vahvad olid rokkseaded. Mehed olid pandud väga hästi liikuma,” kiitis Rüütel.

“Me, naised, võiksime rohkem hoolida meestest, vähem nõuda, rohkem toetada. Kui laseme meestel olla mehed, saame olla nende kõrval naised,” soovitab eesti mehed tantsima innustanud Maie Orav.

Järgmist meeste tantsupidu on oodata viie aasta pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles