Metallivargad viisid tarvalt tüki ära

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarva skulptuuri juures telkinu langes röövlite küüsi.
Tarva skulptuuri juures telkinu langes röövlite küüsi. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Alates 2002. aastast Rakvere vallimäe tipus linna sümboliseeriv pronksist tarvaskulptuur on langenud vandaalide küüsi. Täna märkas Virumaa Teataja, et selle kõhu all olev “tuust” on ära murtud ning minema viidud. Et tegemist on pronksmaterjaliga, siis võis see sattuda metallivaraste huviorbiiti.

Rakvere linnapea Rannar Vassiljev kuulis sellest täna Virumaa Teatajalt ning lubas asjale ametliku käigu anda.

Kaheksatonnise tarvaskulptuuri valmistas linna 700. sünnipäevaks skulptor Tauno Kangro. Veistele iseloomuliku kõhualuse “tuusti” keevitas skulptor külge kohapeal alles kaks aastat hiljem, sest valamise käigus jäi see kõrvale.

Juba siis avaldas Kangro kartust, et varem või hiljem satub see ligi meetrine pronksitükk vandaalide huvisfääri.

“See ei ole see, mida te arvate,” kõmistas Baltimaade suurima loomaskulptuuri all askeldanud Kangro kuue aasta eest. Tema sõnul olid ürgveisel sellised karvatuustid sõrgade ümber, turjal ja ka naba juures, nõnda kinnitanud Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal.

Kõhualune “karvatuust” jäi kinnitamata valamise käigus, sest valajad lihtsalt ei uskunud, et selline jublakas sinna kõhu alla käib, arvasid, et see on mingi abidetail, ja kaotasid selle sootuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles