Ümbersõidu äärsete äride pidajad lõikavad õnnetuse pealt kasu

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kundas kisub kitsaks.
Kundas kisub kitsaks. Foto: Meelis Meilbaum

Kuu aega pärast tragöödiat remonditaval Sämi sillal on ümbersõidutee ääres elavad inimesed juba harjumas tihedama liiklusega ning mõned ettevõtjad teenivad selle pealt isegi kasu.

Viru-Nigula Meie poeketti kuuluva kaupluse müüja ütles, et kohe pärast seda, kui avarii Sämi sillal juhtus ning Eesti ühe põhimagistraali liiklus Tallinna-Narva maanteelt Viru-Nigula ja Kunda kaudu ümber suunati, kasvas nende käive tunduvalt. Isegi kaupluse lahtiolekuaega nihutati tunni aja võrra edasi ehk õhtul kella üheksani.

“Lisaks tavaklientidele peatuvad meil nüüd enamasti venekeelsed inimesed, ostetakse jäätist ja juua,” kirjeldas ta, lisades, et venelased armastavad väga magusat.

Müüja sõnul varem Tallinna-Narva maanteelt Viru-Nigulasse väga ei põigatud ning peale kohalike käisid neil enamasti vaid ümberkaudsed suvitajad.

Kundas asuva Põdra Pubi värske omanik Renee Räni rääkis, et ka neil on külastatavus kasvanud, seda kindlasti just ümbersõitjate arvelt. “Kui algul ei pannud sagedasemat külastamist väga tähelegi, siis mida aeg edasi, seda rohkem meid üles leitakse,” ütles Räni, kelle pubi asub otse selle tänava ääres, mida mööda transiitveosed liiguvad. Ta usub, et küllap on sõna levinud ning inimesed saanud neid külastades positiivse kogemuse.

Renee Räni, kes ostis selles vanas tehasejaamas asuva pubi tänavu veebruaris ja on ruumides korraliku remondi teinud, on pannud Kunda sissesõidu juurde suured plakatid kliente püüdma. Ettevõtja panustab palju ka kohalikele: lisaks lõunatamisele pakutakse nädalalõppudel seal suisa elava muusikaga kõrtsiõhtuid. Enne seda oli pubi vaikselt tegutsenud üle kümne aasta.

Kunda sissesõidul asuv Raktoomi tankla naudib samuti käibe kasvu, samas ei ole see väga suur. Tanklaoperaator Riina rääkis, et tihedamat liikumist on kindlasti märgata, kuid paljud, eeskätt suured autod, sõidavad otse edasi. “Venemaa numbrimärgiga autosid sõidab rohkem ja nemad peredega keeravad ka sisse, võtavad kohvi või kakaod ja hamburgerit,” kõneles ta. Suured rekad põrutavad tavaliselt mööda. Sisse keeravad ka suured ekskursioonibussid, mille reisijaid kannustab peatuma tavaliselt tualetisoov.

Kunda linnavolikogu esimees Kaido Veski rääkis, et liiklus on Kundas viimasel kuul kahtlemata intensiivsem, kuid suurte veokitega harjutud linnas pole see suuremaid probleeme tekitanud.

Küll on linna esindus kohtunud maanteeameti inimestega, et kokku leppida, kuidas korraldada linnale kuuluvate teelõikude hoole.

Tavalisel päeval pole olukord väga hull, kui mõnel lõigul ei ole autosid üldse näha, kuid aeg-ajalt tekivad aeglasemate sõidukite taha sabad. Tihedam liiklus on ümbersõidul just hommikuti ja õhtuti nn tipptundidel.

Sämi sild suleti liikluseks pärast traagilist avariid 9. mail, mil raskeveok sõitis otse ühelt teerea poolt avatud auku ja juht suri sündmuskohal. Sild jääb esialgsel hinnangul suletuks kolmeks kuuks või isegi kauemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles