Virumaa autoturg näitab toibumise märke

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kuigi Virumaal müüdi tänavu esimesel poolaastal uusi autosid 50 võrra vähem 2009. aasta sama ajaga võrreldes, annavad viimaste kuude arengud lootust, et olukord automüügiturul hakkab stabiliseeruma ja languse asemel pöördub läbimüük tõusule.


Firma Wiru Auto tegevjuht Rainer Lille peab arvestust uute autode ostmise kohta nii Ida- kui Lääne-Viru maakonnas ja tema andmetel suutsid kahe maakonna automüügifirmad esimesel poolaastal omaniku leida 221 uuele autole.

Neist 196 olid sõiduautod ja 25 tarbesõidukid. Kuigi mullu müüdi kahes maakonnas sama ajaga kokku 271 uut autot ja sõidukite läbimüük on poolesaja võrra vähenenud, võib Rainer Lille sõnul autoturul märgata stabiilsuse saabumist ja esimesi positiivseid märke turu elavnemisest.

Stabiliseerumise märgid

Rainer Lille selgitas, et poolaasta müüginumbrite vähenemi­ne 2009. aasta sama ajaga võr­rel­des on tingitud käesoleva aas­ta kahe esimese kuu nõrkadest tulemustest.

“Märtsis oli au­tode läbimüük sama, mis 2009. aasta märtsis. Aprillis oli aastataguse ajaga võrreldes juba väike kasv ja mais olid tulemused taas samasugused kui möö­dunud aastal. Juunis oli küll autode ostmises väike taga­silöök, aga mingi tasakaal on tu­rule saabunud,” kommenteeris ta.

Lille avaldas lootust, et majanduses on märgata elavnemist, mis ilmselt hakkab positiivselt mõjutama ka autode läbimüüki. “Olukord autoturul on stabiliseerumas, edasist langust uute autode ostunumbrites loodetavasti enam ei tule. Pi­gem on autoturu arengutes mär­ke tõusu poole,” rääkis Lille.

Tugevamad turuliidrid

Virumaa autofirmade turuliider oli Jõhvis asuv Viru Rahvaauto AS, kes esimesel poolaastal müüs 52 Škodat ja 18 Volkswagenit, kokku 70 autot. Škoda oli ka populaarseim auto, mida virulased ostsid. Firma turuosa Virumaa käesoleva aasta esimese poolaasta autode läbimüügist oli 31,67 protsenti.

Viru Rahvaauto müügijuhi Marju Uustalu sõnul tuleneb nõudlus Škoda järele Eestis kindlasti sellest, et hind ja kvaliteet on tasakaalus.

Samuti on Škoda kogu aeg nähtav ehk reklaamile ja turundusele pannakse tugevalt rõhku - raadio, televisioon, internet, koduleht jne. “Kindlasti on seda ostuhuvi mõjutanud hetkel käimasolev Škoda PLUS kampaania, mis on seotud SEB Liisinguga, kus kliendile pakutakse soodsat intressi,” arvas Uustalu.

Wiru Auto, mis on Nissani, Renault’ ja Peugeot’ esindaja Lääne-Virumaal müüs 34 sõidukit, neist 23 Nissanit, 6 Renault’d ja 5 Peugeot’d. Firma turuosa oli 15,38 protsenti.
34 uut sõidukit suutis kuue kuuga müüa ka Jõhvis tegutsev Mariine Auto. Firmast osteti 29 Peugeot’d ja 5 Subarut.

Ka Jõhvis tegutsev Agdeck-Auto AS, mis esindab Honda, Citroëni ja KIA automarke, müüs 23 Hondat ja 2 Citroëni.
Toyotat esindav Hat-Auto AS müüs 19 seda marki sõiduautot. Firma juhataja Hannes Vares arvas samuti, et autoturul on põhi läbitud ja oodata on ost­mise elavnemist.

“Müüginumbrite kiiret kasvu ma ei prognoosi, aga inimestel on taas tekkimas majanduslik kindlustunne homse suhtes ja see julgustab uusi sõiduautosid ostma,” rääkis firmajuht. Hannes Vares loodab käesoleval poolaastal Hat-Autole parimat läbimüüki, kui oli aasta esimese kuue kuuga.

“Müüginumbrite suurenemine ei tule praeguses majan­dusolu­korras kergelt, vaid põhjalikult läbi mõeldud sihikindla turundustööga,” lisas Hannes Vares.

Nissan Nordic Europe Baltikumi turundusjuht Henri Daum rääkis, et autoturu üldisele elavnemisele aitab kindlasti kaasa uute mudelite müügiletulek.

Ja Nissanil ongi valminud uus miniatuurne linnamaastur Nissan Juke, mida möödunud nädalal tutvustati ka Rakvere autosõpradele. Henri Daum selgitas, et Juke’il kui crossover’il on kahe täiesti erineva automudeli - linnamaasturi ja sportliku luukpära kuju. Kere alaosa iseloomustavad linnamaasturile iseloomulikud jooned: suured rattakoopad ja jõuline hoiak. Samas aga viitavad kõrge ning kaldus keskjoon ja auto aknaprofiil mõnele sportkupeele.

Sõiduauto, mille baashind algab 229 000 kroonist, tuleb Euroopas müügile oktoobris.

Autofirmad

Virumaal tegutsevad automüügifirmad:
• Allianss Auto
• Analan Auto
• Autohall TÜ
• Silberauto (Rakvere)
• Silberauto (Jõhvi)
• Sventli AS
• United Motors (Jõhvi)
• Vikingmotors Ida -Viru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles