Politsei toimetas insuldi saanud mehe kainerisse

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Hinnates vaid inimese väliseid tunnuseid, otsustas politseipatrull  toimetada Rakveres Adoffi tänaval maas lamanud mehe kainestusmajja peatäit välja magama.


Sündmused said alguse 23. juulil, mil 58aastane Priit (nimed muudetud) külastas motoüritust.

Kaks temaga suhelnud inimest ütlesid, et kehva tervise üle ta ei kurtnud.

Koduteele asus Priit ööl vastu 24. juulit. Teda sõidutanud Toivo rääkis, et mees võis üritusel juua natuke koduõlut. “Alkoholijoobes ta kindlasti ei olnud,” sõnas Toivo ja lisas, et autos ajas Priit juttu ja tegi nalja.

Kuigi Priit elab kesklinnas, palus ta sohvril Tartu tänavas Mäe bussipeatuse juures peatuda. Täpset kellaaega Toivo ei mäletanud, kuid arvas, et kell võis olla umbes pool kaks.

Politsei saab väljakutse

Rakvere politseijaoskonna pressiesindaja Mari Riina Rist ütles, et politsei sai väljakutse ööl vastu 24. juulit kell 1.51. Tähelepanelik kodanik teatas korravalvuritele, et Rakveres Adoffi tänaval lamab Kroonikeskuse juures inimene.

Mari Riina Rist rääkis sündmuskohal käinud politseiniku ütlustele tuginedes, et maas lamanud mees tundus rääbaka välimusega ning oli tunda alkoholi haisu.

Politseiniku küsimustele vastates suutis mees öelda oma eesnime, perekonnanimi jäi segaseks. Alkomeetrisse ta puhuda ei jõudnud. Korduvatele küsimustele elukoha kohta vastas maaslamaja, et elab siinsamas.

Politsei pressiesindaja ütles, et kui mees nimetanuks elukoha aadressi, siis patrull oleks ta koju viinud.

Patrull kiirabi ei kutsunud. Mari Riina Rist selgitas, et politsei kutsub meedikud kahel juhul: kui inimene on nähtavalt vigastatud või kui ta ise kaebab halva enesetunde üle.

Et Priit ei olnud nähtavalt vigastatud ega kurtnud halva tervise üle, otsustas patrull välisele vaatlusele tuginedes, et mees on tugevas alkoholijoobes, ja viis ta jaoskonda peatäit välja magama.

Arestikambris jälgitakse nn plate peale panduid kaamera vahendusel. Terviserikkele viitavat käitumist Priidu puhul ei täheldatud.

Hommikul koostati talle väärteoprotokoll avalikus kohas alkoholijoobes viibimise eest. Politseist lahkus Priit iseseisvalt.

Korravalvurid karistasid teda 600 krooni suuruse trahviga.

Pidev peavalu

Priidu abikaasa rääkis, et mees juhtunut ei mäleta. Politseist koju jõudes kurtis ta tugevat peavalu. Perearst arvas, et tegemist võib olla puugihammustusega.
Kui peavalu tablettide lubatud maksimumkoguste neelamisest hoolimata nelja päeva pärast ei möödunud, suunas perearst Priidu Rakvere haiglasse. Sealne kompuuteruuring näitas insulti. Mees viidi kiiresti Tallinna haiglasse.

Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Reet Simsoni hinnangul võis Priit saada Adoffi tänaval insuldi.

“See võis tõenäoliselt olla insult,” sõnas meedik.

Simson selgitas, et insult on aju vereringe tõsine häire, mis tekib kas veresoone lõhkemise või ummistumise tagajärjel.
Insuldil, sõltuvalt raskusastmest, on mitmeid sümptomeid.

Peavalu, märgamine ja mälu osaline kaotus on osa nendest. Kui terviserikkele ei järgne halvatust, siis on insulti väga raske ära tunda. “Politseinik ei pruugi ka ära tunda,” sõnas Simson.

Inimesel endalgi on raske insulti ära tunda, kui see on esmakordne. Loodetakse, et peavalu ja halb enesetunne mööduvad.

Priidu abikaasa on nördinud, et politsei ta mehele kiirabi ei kutsunud. Samuti ei pea ta õigeks määratud trahvi.

INSULT

• Insult on aju vereringe tõsine häire.
• Insult võib tekkida veresoone lõhkemise või ummistumise tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles