Vanametallide loata kogumine on seadusvastane

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanametall.Foto on illustreeriv
Vanametall.Foto on illustreeriv Foto: Elmo Riig / Sakala

Politsei hoiatab, et vanametalli vahendamine võib olla ebaseaduslik, kui selleks tegevuseks ei ole väljastatud jäätmeluba.


“Autoromude ja vanaraua ta­suta äraveo kuulutusi avalda­vad inimesed pahaaimamatult nii ajalehtedes kui internetis. Vanametalli vahendajad aga ei ole kursis seadusega, mis regu­lee­rib nende tegevust,” ütles Rak­vere politseijaoskonna piir­konnapolitseinik Jaagup Nõmmeloo.

Külastades vanametalliga te­gelevaid inimesi selgus, et nad pole teadlikud sellest, et jäät­mete kogumist, kokkuostu ja vedu reguleerivad jäätmesea­dused. “Inimesed ostavad jäätmeid kokku elanikelt või kogu­vad ise kusagilt ning hoiavad neid enamasti oma majapidamise territooriumil. Neil puudub luba jäätmete käitlemiseks, seega on valdav osa nende tegevusest ebaseaduslik,” sel­gitas Nõmmeloo.

Jäätmeseaduse kohaselt peab nii füüsiline kui juriidiline isik, kes tegeleb metallijäätmete kogumise, kokkuostu ja veo­ga, omama jäätmeluba.

Jäätmeloa väljastab keskkonnaamet. Isik, kes taotleb jäätmeluba metallijäätmete kogumiseks või veoks, peab loa väljastajale esitama tegevuskohajärgse politseiasutuse arvamuse metallijäätmeloaga määratava tegevuse kohta.

Kui jäätmeluba puudub, on selline tegevus karistatav väär­teomenetluse korras. Füüsilise isiku puhul võib karistus küündida kuni 18 000 kroonini, juriidilise isiku puhul kuni 500 000 kroonini.

Jäätmeluba ei ole vaja oma isiklikus majapidamises tekkivate olmejäätmete käitlemiseks ning selline tegevus pole ka karistatav.

Kesk­konnainspektsioonil ja kohtul on õigus kellegi käest kokku ostetud või väljastpoolt oma majapidamist kogutud ning väljaspool jäätmekäitluskohta ladestatud metallijäätmed konfiskeerida.

Kui kellelgi tekib kahtlus metalli kokkuostjate tegevuse kohta, siis võib ta sellest teada anda Rakvere politseijaoskonna telefonil 3222736.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles