Eluohtlik meelemürk on üheksa Rakvere noort haiglasse viinud

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluohtlik meelemürk ehk sünteetiline kanep.
Eluohtlik meelemürk ehk sünteetiline kanep. Foto: Internet

Rakvere politseijaoskond kutsub sotsiaalmeedias lapsevanemaid üles rääkima oma lastega narkootiliste ainetega seotud ohtudest. Viimastel kuudel on Rakvere piirkonnas ohtliku meelemürgi üledoosiga haiglasse sattunud üheksa koolilast.

Politseile teadaolevalt on üledoosiga haiglasse sattunud lapsed tarvitanud nn sünteetilist „kanepit“ ehk kannabinoidi.

Sünteetiline kannabinoid on kanepilaadne toode, mis on peamiselt puru kujul ning mida noored üldjuhul suitsetavad isevalmistatud sigarettidena. Joobe kõrval kaasnevad aine tarbimisega ka pearinglus, tasakaaluhäired, iiveldus, oksendamine, nõrkus, ajataju või teadvuse kaotus ning selliste ilmingute korral peaks koheselt pöörduma kiirabisse.

Aine tarbimist soodustab laste seas leviv väärarvamus, et sünteetilist kannabinoidi pole võimalik organismist tuvastada, mis aga ei vasta tõele.

Küll vastab tõele, et tegemist on uue ainega, mis ei ole veel Terviseameti poolt kinnitatud keelatud ainete nimekirjas. Kuna selliste ainete puhul pole täpselt teada, mida nad sisaldavad, siis võib nende tarvitamine lõppeda tõsise terviseprobleemi või isegi surmaga.

Politsei palub kõigil lastevanematel nendest ohtudest lastega rääkida, et hoida ära uusi raskeid tervisekahjustusi. Soovitatav on jälgida lapse käitumist, ebatavalisi meelemuutusi, samuti lapse internetilehitsemise ajalugu, kuna aineid tellitakse interneti vahendusel.

Kahtlust peaksid äratama ka sigarettide keeramiseks vajalikud esemed (kattepaberid, filtrid jne) või käepärastest vahenditest nt plekkpurgist valmistatud piip. Lapsevanem peaks igapäevaselt huvi tundma oma lapse käikude ja tegevuste vastu ning teadma, kus ja kellega laps aega viidab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles