Laste joonistused ilmestavad aastaringi seinal

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oktoobri keskpaigas kutsus Virumaa Teataja kõiki eelkooliealisi lapsi joonistama. Tänaseks on fantaasia lennanud, pliiatsid lühemaks kulutatud ning uhke kalender maakonna laste joonistustega ehib peagi paljusid kodusid.

Joonistuskonkurss “Mina märkan!” osutus ülipopulaarseks. Joonistajatel oli võimalik valida kaheteistkümne teema seast ning kokku saabus toimetusse 400 joonistust, mille seast žürii valis välja need kaksteist kõige enam silma hakanud tööd.

Kolmapäeval kogunesid tublid joonistajad, nende juhendajad lasteaedades ja emad-isad Põhjakeskusesse, et vastu võtta tunnustusdiplomid, auhinnad ja üheskoos kringlit maitsta. Triinu lasteaia kasvatajate Viivika Roostari ja Inna Ramuli sõnul ei ole laste joonistama motiveerimine keeruline ülesanne. “Samale ajale sattus palju joonistusvõistlusi, aga me tegime siis valiku,” rääkis Viivika Roostar.

Triinu lasteaias suhtuti joonistamisse suure tõsidusega ning keegi viilida ei püüdnud. Kaheteistkümne teema seast valisid lapsed ise selle, mis kõige põnevam tundus.

Teade, et just Triinu lasteaia kasvandike tööd on väljavalitute hulka jõudnud, oli kasvatajatele väga rõõmustav. “Meil oli just hommikuring ja lasteaia majandusjuhataja tõi tähtsa kutse. Kõik olid väga rõõmsad,” kõneles Roostar.

Ka Waldorfi metoodikat kasutavas Kauri lasteaias läks konkurss pisikestele kasvandikele hästi peale. “Meil on Waldorfi lasteaed ja seal joonistavad lapsed ise, siis kui nad soovivad. Kasvatajad kuulavad, mida laps joonistada tahab, Me ei suuna, et karu peab ilmtingimata olema neljal käpal, ta võib olla ka kahel või ühel käpal,” rääkis lasteaiakasvataja Raina Vangonen.

Tema sõnul erineb laste maailmanägemus täiskasvanute omast sootuks. “Üritame last suunata, kuid nii salaja, et ta sellest ise aru ei saa.”

Konkurssidest võetakse võimalusel alati osa ja suure rõõmuga, sest lapsed tahavad seda.

Ka joonistusvõistluse “Mina märkan!” kaksteist teemat ei hirmutanud väikeseid Kauri lasteaia kunstnikke. “Mina lasin neil ise valida, aga eks lemmikteemad kujunesid välja. Kuna aeg oli sügisene ja jõulud lähenemas, siis joonistati neil teemadel palju pilte. Pere oli kindlasti väga populaarne, samuti loomad. Osa teemasid jäid lastele ehk pisut võõraks, kuid see fantaasia, millega nad lähenesid, oli väga põnev.”

Vangonen on enda sõnul kõikide laste üle väga uhke ning soovib, et ka täiskasvanud suudaksid maailma rohkem lapse pilguga vaadata, eriti jõulude ajal.

Võidutööde autorid

Jaanuar, “Uks imedemaale”, autor Sofi Zakharova (6 a), Rakvere Waldorfi lasteaed Kaur, rühm Päikene.

Veebruar, “Minu sõbrad”, autor Nele Pakk (6 a), Rakvere Triinu lasteaed, Krõlli rühm.

Märts, “Äge auto”, autor Vladislav Zemski (6 a), Tamsalu lasteaed Krõll, Tibu rühm.

Aprill, “Minu unistuste töö”, autor Henri Eenpuu (6 a), Väike-Maarja lasteaed, 5. rühm.

Mai, “Minu pere”, autor Kedirin Kekkonen (6 a), Rakvere lasteaed Kungla, Puhhi rühm.

Juuni, “Lõbus autosõit”, autor Annabella Jürna (5 a), kodune laps.

Juuli, “Vanaemale ja vanaisale külla”, autor Lisandra Sepp (6 a), Rakvere Kungla lasteaed, Puhhi rühm.

August, “Suvel maal”, autor Sofi Sakharova (6 a), tantsu- ja kunstikool Athena.

September, “Mina kaitsen loodust”, autor Reio Robin Reinula (5 a), Kadrina lasteaed Sipsik, Päiksekiire rühm.

Oktoober, “Kõige ilusamad ja toredamad”, autor Liza Gavrilišina (6 a), Tapa lasteaed Vikerkaar, Kellukese rühm.

November, “Huvitav uudis”, autor Lisbeth Vihman, Rakvere Triinu lasteaed, Lepatriinu rühm.

Detsember, “Minu unistuste kingitused”, autor Amanda Piispea (6 a), Rakvere Waldorfi lasteaed Kaur, rühm Päikene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles