Repliik: Lapsesuu ei varja hirme

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Haavajõe.
Kadri Haavajõe. Foto: Arvet Mägi

Vaatasin mänguplatsil jooksvaid ja turnivad lapsi. Või pigem kisklevaid, sest mänguhoos olid väiksed mehed suutnud tülli minna ja nüüd tehti sõnadega selgeks, mida üksteisest arvatakse.

 “Mingi pede oled vä?” lajatas üks üle mänguväljaku. Tundus, et see oli kõige mõjusam solvang, mis hetkel suudeti välja mõelda.

Veidral kombel kajastuvadki lastes ühiskonna ja vanemate hirmud – see, mida peljatakse, mille suhtes tuntakse ebakindlust.

Kuigi päris pisikesed veel suured meediatarbijad pole ega osale ka täiskasvanute vestlustes, on pingeid tekitavad teemad ikka kuidagi nendeni jõudnud.

Mäletan, et natuke vähem kui 25 aastat tagasi nimetati teisi tüli puhul norides “vene russiks, kapsaussiks”. Piinlik lugu. Tagantjäre­le saan vaid mõelda, et ega me aru saanud, mida ütlesime. Ja hõikajate seas oli ka vene rahvusest lapsi, kellega sai üheskoos mängitud. Ju ei saanud me lihtsalt aru ...

Kindlasti tärisevad aastate pärast mänguväljakutel hoopis uued sõnarelvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles