Lauri Beekmann: Lapse elu ilma alkoholita peab algama enne sündi

Lauri Beekmann
, Eesti Karskus­liidu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Beekmann
Lauri Beekmann Foto: Erakogu

Alates 1999. aastast tähistatakse iga aasta üheksanda kuu üheksandal päeval rahvusvahelist fetaalse alkoholisündroomi (FAS) päeva. See kuupäev sai valitud rõhutamaks, et raseduse üheksa kuu jooksul tuleb alkoholi tarbimisest täielikult hoiduda.

Alkohol on teratogeen ehk aine, mis võib tekitada loote ajus väärarenguid. Kirjeldatakse alkoholi teratogeenset toimet loote silmadele, näole, hammastele, skeletile, südamele ja kõige enam närvisüsteemile. Lapse aju areneb kõige intensiivsemalt üsasisesel eluperioodil. Ükskõik millisel raseduse kuul naine alkoholi tarbib, avaldab see alati mõju ka lootele. Kusjuures kogus, mis ei tarvitse olla ohtlik emale, võib seda olla väikesele arenevale lootele.

Juba enne sündi võib ema mõtlematu käitumine rikkuda lapse elu. Alkoholi põhjustatud kahjustused on pöördumatud ning ka ravimatud. Samas tuleb meeles pidada, et need kahjustused on 100% ennetatavad ning on põhjustatud ainult loote kokkupuutest alkoholiga.

FASi puhul on kõige tõsisemaks probleemiks kesknärvisüsteemi kahjustus. Kahjustussümptomid ilmnevad enamasti hilisemas eas madala IQ, aeglase arengu, käitumishäirete (hüperaktiivsus, suhtlemisraskus, korrale ja reeglitele allumatus), õpiraskuste (halb mälu, keskendumisvõime- ja tähelepanuhäired) kujul.

Alkoholist põhjustatud sünni­defektide spekter on väga lai ning sõltuvalt tingimustest, mille seas on kindlasti tarbitud alko­holikogused, võib kahju väljenduda üsna erineval moel. Väga sageli jääb algne põhjus tuvasta­mata ning lapsele õige diagnoos määramata. Sel juhul on eriti suur oht, et eluks ajaks vigastatud laps paistab laiemale ühiskonnale lihtsalt probleemse käitumisega indiviidina, kes varem või hiljem satub distsiplinaarsüsteemi.

Kanada on alkoholist põhjus­tatud sünnidefektide uurimisel üks aktiivsemaid riike ning sealsed teadlased on hinnanud, et kogu elanikkonnast on umbes 1% vastava diagnoosiga. Kuid hinnanguliselt 25-40% vangidest kannatab alkoholist tingitud sünnidefektide all.

Kusjuures Kanada advokatuur avaldas hiljuti resolutsiooni, milles kutsutakse üles FAS-diagnoosiga seadusrikkujate dekriminaliseerimisele. Sagedasti on tegemist inimestega, kes ei ole suutelised oma tegude eest vastutama ega ole olnud teadlikud oma tegude tagajärgedest.

Suurel osal FAS-diagnoosiga inimestest on normaalne intelligentsus, kuid nad ei ole alati võimelised seda intelligentsust õigesti rakendama.
Kuigi Kanada näitel võib 1% elanikkonnast paista väikese hulgana, on FAS mentaalse taandarengu juhtivaks põhjuseks lääne tsivilisatsioonis.

Ja rõhutan taas, et tegemist on 100% ennetatava probleemiga. Teadus ei ole tõestanud mitte ühegi alkoholikoguse kahjutust ema kõhus olevale lapsele, mistõttu peaks lapseootel või rasedust planeeriv naine alkoholi tarbimisest täielikult hoiduma.

Iga hüperaktiivsuse juhtum ei ole muidugi alkoholi põhjustatud. Nii nagu tuleb hoida lapsi, tuleb kaitsta ka emasid kõikvõimaliku süüdistamise ja vääritimõistmise eest.

Ometi ei ole asi ju niivõrd emades, kuivõrd siiski lastes, kel on õigus täisväärtuslikule ja tervele elule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles