Rakvere tahab olla Eesti esimene jalgrattalinn

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linna jalakäijate foori juurde promenaadi otsa paigaldati 2009. aastal kunstipärased rattahoidjad-tähed, mis kokku moo­dustavad nime Rakvere.
Rakvere linna jalakäijate foori juurde promenaadi otsa paigaldati 2009. aastal kunstipärased rattahoidjad-tähed, mis kokku moo­dustavad nime Rakvere. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Rakvere soovib lähema kahe aasta jooksul kujuneda linnaks, kus jalgratas oleks käepärane ja vähemalt sama mugav liiklemisvahend nagu auto. Selleks valmistatakse ette projektitaotlust, mis esitatakse Energia- ja Kliimaagentuurile, teatas linnavalitsus.


Linnapea Andres Jaadla sõnul on täna jalgratas linnas pigem ebamugav sõiduvahend. "Korrusmaja elanik peab ratast tassima üles-alla, korralikke parkimiskohti ei ole ning pahatihti ei taha autoroolis olijad jalgratturitega arvestada," märkis linnapea.

“Rakvere – Eesti VeloCity 2012” projektiga soovitakse linna rajada rataste hoidmiseks jalgrattamaju ja nn nutikaid rattahoidjaid ja parkimiskohti jalgratastele, laiendada jalgrataste ja tulevikus ka elektrimootoriga kaherattaliste sõidukite rentimise võimalusi.

Viimaste tarvis nähakse ette elektritankimissüsteemi loomist - rajatakse laadimispunktid, kus lisaks saaks ka kumme täis pumbata.

Samuti plaanitakse panustada kergliiklusteede võrgustikku, mida näeb ette ka 2009. aasta lõpus vastu võetud linna üldplaneering kuni aastani 2030.

Esimeses järjekorras märgitakse kergliiklusvahendite liikumiskoridorid ning ühendatakse linna kergliiklusteed olemasolevate ja tulevikus rajatavate võrgustikega naabervaldades.

Jaadla lisas, et tõenäoliselt juba järgmise nädala linnavalitsuse istungil otsustatakse linnas moodustada kergliikluse komisjon. Selle töösse on kavas kaasata linnavalitsuse ja liiklusala spetsialiste ning Ida regionaalse maanteeameti, Rakvere linnavolikogu ja naabervaldade esindajaid.

Kuna “Rakvere VeloCity 2012” projekti ettevalmistamine langeb ajaliselt kokku skulptuuri “Noormees jalgrattal muusikat kuulamas“ avamisega, siis omab skulptuur Jaadla arvates veel üht täiendavat sümboolset tähendust. “Näitame ju sellegagi oma jalgrattasõbralikkust,“ tõdes linnapea.

Kavandatav projekt on üks osa Euroopa Linnapeade Paktiga ühinenud Rakvere keskkonna- ja energiasäästlikkuse alasest tegevusest, mille tunnustuseks sai Rakverest esimese Eesti linnana Euroopa jätkusuutliku energia auhinna (Sustainable Energy Europe Awards) nominent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles