Eesti Energia sõlmis Narva tuhavälja tuulepargi ehituslepingu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark.
Tuulepark. Foto: AFP / Scanpix.

Eesti Energia ja Enercon’i poolt täna sõlmitud lepingu kohaselt püstitatakse aastaks 2012 Narva suletud tuhaväljale 17 tuulikut.


Seni vaid põlevkivienergeetika jalajälge meenutanud tuhaväli saab aluseks tuuleelektrijaamale, mille loodussõbralikult toodetud elektriga on võimalik tulevikus katta ligi 35 000 keskmise tarbimisega Eesti pere elektrivajaduse.

"Eesti Energia üheks peamiseks eesmärgiks on muuta oma energiatootmist keskkonnasõbralikumaks ning seda saab saavutada eelkõige taastuvenergiat kasutavate uute elektrijaamade abil,“ sõnas Eesti Energia Taastuvenergia juht Ando Leppiman.

"Tuhaväljad tuletavad meile meelde keskkonnasäästlikkuse vajadust ning seetõttu on väga oluline, et saame ühte neist uue ja keskkonnasõbralikuma tootmisviisi rajamisel taaskasutada.“

Nö võtmed-kätte ehituslepingu kohaselt algavad ehitustööde ettevalmistused oktoobris ning 2,3 MW võimsusega tuulikud saavad tuhaväljale püsti 2011. aasta jooksul. Tuulepargi kogumaksumus on ligikaudu 900 miljonit krooni. Narva tuhavälja tuulepargi koguvõimsus saab olema 39 MW ning aastane elektritoodang ca 90 GWh.

Eelmisel aastal suletud ja haljastatud Balti elektrijaama teise tuhavälja kõrgus merepinnast on 40 meetrit. Enercon E82 tuulikute kõrgus maast laba ülemise tipuni on 149 meetrit, tuulikulaba pikkus 41 meetrit ning rootori läbimõõt vastavalt 82 meetrit.

Balti elektrijaama teise tuhavälja sulgemine oli ulatuslik keskkonnaprojekt, mida rahastas suures osas Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond.

2008. aastal lõppenud sulgemisprojekti käigus rajati alates 1986. aastast kasutamata olnud tuhaväljale uus neutraliseerimisjaam ning püsijäätmete prügila, teostati haljastustööd ja senisest settetiigist sai märgala.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles