Praegu: Haljalas käib kriisireguleerimise õppus

Marianne Loorents
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästeameti Ida päästekeskus korraldab koostöös partneritega täna kriisireguleerimise õppuse, mille eesmärk on koolitada elutähtsa teenuse toimepidevuse korraldamise ja osutamise ning hädaolukorra lahendamisega seotud asutuste esindajaid ja kohalike omavalitsuste ametnikke.

Harjutamisega testitakse hädaolukorra lahendamise plaanide paikapidavust ja seeläbi tagatakse parem valmisolek ning elanike, loodus- ja majanduskeskkonna kaitse. Üks olulisemaid eesmärke on tõsta inimeste teadlikkust ohuolukorras tegutsemisel. „Erilise lisandväärtuse annab õppusele koostöö Virumaa teiste kohalike omavalitsustega, kelle esindajad osalevad kogu protsessis planeerijate, hindajate ja vastumängijatena,” ütles päästeameti Ida päästekeskuse kriisireguleerimise büroo juhataja Eve Ojala-Bakradze. “Näiteks valmis koostöös õppuse kavand, hindamisjuhend ja muu vajalik dokumentatsioon. Koostöö tulemusel peaks suurenema kõigi osalejate valmisolek ka kriisireguleerimise õppuste korraldamiseks.“

Õppus algab legendi järgi soojakatkestusega Haljala alevikus, kus tuvastatakse keskküttetrassi tugev leke. AS Haljala Soojus kutsub kokku kriisimeeskonna. Esialgse info kohaselt jääb kütteta kolm maja Põllu tänaval, kus elab üle saja inimese. Kuna lekke likvideerimine võtab tavapärasest rohkem aega ja välistemperatuur avariihetkel on -23 ⁰C, on seis kriitiline ja koguneb ka Haljala valla kriisikomisjon.

Juhuslikult samal päeval toimub legendi kohaselt ka AS Viru Õlu territooriumil korraline ammoniaagiseadmete hooldus, mille käigus puruneb ootamatult ühe mahuti peaventiil. Avarii tagajärjel voolab mahutist välja kuni kaks tonni vedelat ammoniaaki. Lekke tulemusel aurustub osa ainest ja moodustub pilv, mis levib Haljala aleviku kohale.

Ümbruskonna elanike teavitamiseks käivitatakse ohusireen. See tähendab, et vastavalt käitumisjuhistele peavad kõik sellel ajal piirkonnas viibivad inimesed varjuma hoonetesse või ohualast lahkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles