Repliik: Vana või noor?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Haavajõe.
Kadri Haavajõe. Foto: Arvet Mägi

Noorteühendused on võt­nud südameasjaks, et aastal 2013 saak­sid ka 16-17aastased va­lida. Kas noor on selleks piisavalt vana või endiselt liiga noor?


Näiteks abiellumiseks peab inimene olema 18aastane ega tohi olla abielus. 15-18aastased saavad sellest aastast abielluda kohtu loaga, enam ei aita vanemate nõusolekust.

Tõsi, võib ju vaielda, kas vale otsus isiklikus elus on suurema tagajärjega kui vale valik valimistel. Demokraatia puhul ei olegi ju valesid valikuid.

Kasiinosse ei lubata noori, kel pole täis 21 eluaastat. Samas, missioonile võivad minna juba nooremad. Tõsi, ka selle üle arutatakse, kas mitte seda eapiiri tõsta. Kuid kumb võib tähendada raskemaid tagajärgi – kas mängupõrgu või sõjatanner?

Erinevad dokumendid ja teh­tud otsused hindavad noo­re inimese otsustusvõimet erinevalt.

Ja eks ole see ka reaalses elus nii – mõ­ni on kohe noorest peast väi­ke vanainimene, teisel ei tu­le ka 50ndatest mõistus ko­ju.

Omamoodi mõtlemisainet annavad need vastuolud samas küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles