Rakke elanikud käivad arsti juures Väike-Maarjas

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebakõlad Rakkve vallavalitsuse ja kohaliku perearsti vahel on jätnud inimesed tohtrita.
Ebakõlad Rakkve vallavalitsuse ja kohaliku perearsti vahel on jätnud inimesed tohtrita. Foto: Graafika

Ebakõlad Rakke vallavalitsuse ja kohaliku perearsti vahel on jätnud inimesed tohtrita ning abi saamiseks on nad suunatud naabervalda.

Rakkes pole inimesed perearsti vastuvõtule pääsenud juba 23. septembrist ning patsiendid on suunatud naabervalla Väike-Maarja perearsti doktor Liivalaiu juurde. Sellised juhised annab silt perearstikeskuse uksel. Pereõe vastuvõtule Rakkes siiski pääseb.

Rakke vallavolikogu 30. septembri istungi protokollist aga selgub, et küsimusi Rakke perearsti Peeter Bakhoffi töö kohta tekkis ka volikogu liikmetel. Protokoll ütleb, et olles ära kuulanud vallavanema Andrus Bloki info vallavalitsuse istungist, otsustati kutsuda perearst Peeter Bakhoff vallavolikogu järgmisele istungile, mis peetakse 28. oktoobril.

Arst kutsuti vallavalitsusse

Rakke vallavanem Andrus Blok lausus, et tema teada viibib Peeter Bakhoff puhkusel. Põhjus, miks perearst vallavalitsusse kutsuti, seisneb Bloki sõnul selles, et mingil ajal tekkis Peeter Bakhofil küsimus seoses perearstikeskusega, samas laekus valda kaebusi, just kui ei jõuaks perearst tööle. “Kutsusime perearsti vallavalitsusse neist probleemidest rääkima,” ütles Blok ning lisas, et selgituste jagamiseks ongi perearst volikogu järgmisele istungile kutsutud.

Doktor Peeter Bakhofi sõnul ei saagi ta täpselt aru, mis juhtus, kuid mäletab, et probleemid said alguse umbes kolm aastat tagasi, kui korstnapühkija tegi esimesed märkused, et perearstikeskuse hoonel ei ole korstnad ja ahjud korras, pööning on korratu, puuduvad redelid katusel, käiguteed jne. Selle ja teiste muredega pöördus perearst vallavalitsusse ning sest saati on Bakhofi sõnul tema suhted vallavõimudega halvenenud.

Kevadel saatis Bakhoff vallavalitsusse esimese kirja, sügisel juba teise, milles palus kokkusaamist vallarahvaga, et muredele lahendus leida.

“Mina olin väga õnnelik, kui kutsuti vallavalitsusse koosolekule, tänasin, et saame kokku, aga seal hakati kohe aru pärima,” viitas perearst 22. septembril peetud koosolekule Rakke vallavalitsuses, kuhu ta välja kutsuti.

Peale seda koosolekut jäigi perearst haiguslehele. Millal tohter võiks tööle naasta, ei osanud ta öelda, kuid soovis, et tekkinud probleemid suudetaks lahendada ning vald ja perearst saaksid koostööd jätkata, nii nagu see oli 2005. aastal.

Rakkes toimuva vastu on huvi tundnud ka Lääne-Viru maavalitsus, kust on juba kolmel korral üritatud minna valda tegema järelevalvet sotsiaalteenuste osutamise üle. Seni pole see õnnestunud, sest maavanem Einar Vallbaumi sõnul on Rakke valla sotsiaaltöötaja leidnud põhjendusega põhjuse, mis ta ei saa maavalitsuse ametnikke vastu võtta. 18. oktoobril on nii vallavanem Andrus Blok kui ka perearst Peeter Bakhoff kutsutud maavalitsusse. Rakke vallas toimuvaga üritatakse Vallbaumi kinnitusel minna tutvuma 27. oktoobril.

Tuleb leida asendusarst

Eesti Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel selgitas, et kui perearst on töölt mingil põhjusel eemal, tuleb tal endale asendajaks leida perearsti kvalifikatsiooniga arst.

“Kui ajutine asendamine kestab vähem kui kolm kuud, võib perearsti asendada mõne muu kvalifikatsiooniga arst. Perearst peab asendamisest teavitama ka haigekassat, maavanemat ja oma patsiente,” kõneles Koppel ning lisas, et vastavalt haigekassa ja perearsti vahel sõlmitud üldarstiabi rahastamise lepingule peab perearst haigekassat teavitama hiljemalt viie tööpäeva jooksul, samuti tuleb vajadusel lisada info vastuvõtuaegade ja vastuvõtu asukoha ning perearsti praksise lahtiolekuaja muutumisest.

Haigekassa Viru osakonnal puudub tänase päeva seisuga info, et kellelgi Lääne-Virumaa perearstidest on vastuvõtuajad või vastuvõtu asukoht muutunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles