Rakvere tänavune jõulukuusk meisterdatakse vanadest akendest

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere ametikooli noored meistrimehed panevad mängu nutikuse ja käteosavuse, et ­linnarahvas saaks esimest adventi võtta vastu tuledes aknakuuse juures.
Rakvere ametikooli noored meistrimehed panevad mängu nutikuse ja käteosavuse, et ­linnarahvas saaks esimest adventi võtta vastu tuledes aknakuuse juures. Foto: Teet Suur

Rakvere Keskväljakul saavad majade päevinäinud silmad uue võimaluse heita pilku ilmale ja inimestele. Vanadest akendest loodav kuuskjas installatsioon mängib valguse, värvide ja figuuridega.

Esimeseks advendiks Rakvere Keskväljakule kerkiva püramiidikujulise jõuluinstallatsiooni moodustavad kolmnurksed ristamisi asetatud aknakorrused. Teose materjaliks on vanad puitaknad, mis majadel uute vastu välja vahetatud.

“Sooja nad enam ei pea, aga siia sobivad hästi,” ütles aknakuuse idee autor, Rakvere linnakunstnik Teet Suur.

Aknad pärinevad inimeste kodudest, aknaid vahetavast firmast ja jäätmekeskusest. “Kuskil on neist tuhandeid kordi välja vaadatud,” märkis linnakunstnik.

Suure sõnul soovitakse kuusekujulise jõuluinstallatsiooniga muuta linnaruumi atraktiivsemaks.

Oluline on ka Eestis järjest populaarsemaks muutuv taaskasutuse ja säästliku lähenemise teema.

“Aknad on maja silmad, maja hinge peegel. Juba lapsepõlves meeldis mulle õhtuti aknaid vaadata: mis tooni annab aknale kardin, kuidas valgusvihk langeb,” rääkis Teet Suur idee tagapõhjast.

Installatsiooni moodustavad aknad kaetakse värvilise kilega, millele tulevad figuurid ja kontuurid inimestest, loomadest, lillepottidest – kõigest, mis võib paista koduakendest. Valgustus seatakse igale aknale eraldi nõnda, et see süttiks-kustuks erineval ajal ja vaheaegadega.

“Usun, et seal on, mida vaadata, et inimene kõnnib kaks või enam ringi ümber kuuse, et erinevaid aknaid silmitseda,” arutles Suur.

Linnakunstniku sõnul on valmiv kuuseinstallatsioon mullusest tehniliselt keerulisem.

Nagu eelmisel aastal, ehitavad ka tänavu jõulutaiese valmis Rakvere ametikoolis ehituspuusepaks õppivad noormehed Raiko Kaasiku juhendamisel.

“Nemad aitasid jõuda kuuse vormilahenduseni. Raiko Kaasik on lahenduse väljapakkumisel ja tööde eestvedamisel asendamatu,” märkis Suur. Praktikatööna valmivat installatsiooni seatakse korrushaaval kokku siseruumides, kolm alumist korrust on juba valmis.

Aknakuusk tuleb kaheksakorruseline ja 14 meetrit kõrge – kahe meetri võrra kõrgem kui mullune teos.

Installatsiooni keskele tuleb telg lisatoestuseks, ohutust aitavad tagada kiletatud klaasid ja kinniehitatud nurgad. Kindlasti paigaldatakse ka hoiatav silt, et tegu pole ronimispuuga, samuti seatakse üles valvekaamerad.

Kuna tegu on skulptuurse linnakaunistusega, ei võeta seda maha kolmekuningapäeval nagu jõulukuuske, vaid installatsioon seisab Rakvere Keskväljakul küünlapäevani.

Materjalide taaskasutuse poolest on Rakvere Eesti linnade seas omanäoline, avaldas linnakunstnik arvamust.

Mullune puidujääkidest tehtud rohelises valguses kumav kuuseinstallatsioon tekitas rahva seas kirglikke vaidlusi, jõudis maailma põnevamate kuuskede edetabelisse ning selle loomine pärjati Lääne-Virumaa aasta teo tiitliga.

Ülemöödunud aastal lõi Rakvere Keskväljakul jõulumeeleolu kuusesalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles