Galerii: Jänedal peeti lossi sajandat sünnipäeva

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jäneda mõisa peahoone valmis 1915. aastal, täna peeti lossi sajandat sünnipäeva.

Sajandivanune Jäneda loss on üks uuemaid Eesti mõisate peahooneid. Jäneda muuseumi tegevuse eestvedaja Georgi Särekanno tõi oma mälestise ajaloost ja tänapäevast rääkinud ettekandes välja, et loss on arhidektuuriliselt ainulaadne ning  samasugust hoonet ei ole kuskil mujal.

Lisaks lossi minevikule ja olevikule räägiti ka lossi tulevikust.  Arutati, kuidas leida hoonele rohkem rakendust ning kasutada ära võimalusi, mida pakub loss oma olemasolu, asukoha ja ruumidega, et mõisahoone säiliks pikkadeks aastateks.

Tänati neid, kes on oma tegevusega kaasa aidanud lossi säilimisele ja tegevuse jätkamisele hoones.

Ürituse raames avati kaks näitust. Kunstnik Ülle Linnuste akvarellinäitusel “Pargimotiivid” on vaated Euroopa parkidest ning ka Jäneda pargist. Näitusel “Jäneda loss 100” on väljas fotod lossist läbi aegade, tekstid, mis räägivad hoone arhitektuurist, ning raamatud, millest need võetud on.

Kõik huvilised said osaleda lossiekskursioonil, mis algas keldrist ja lõpeb pööningul. Jäneda inimesed rõõmustasid, et just juubeliaastal muutus lossi ilme kenamaks, sest renoveeriti osaliselt hoone esimene korrus.

Kõik kohaletulnud said maitsta kohaliku kondiitri tehtud spetsiaalselt lossile pühendatud sünnipäevakooki.

Ettevõtmise korraldasid Jäneda Külaelu Arendamise Selts ning kohalik muuseum ja raamatukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles