Seljaterapeut: valu on pinge

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljaterapeut Anne Tipner-Torn ütleb, et täiskasvanud inimese seljahädasid põhjustavad suuresti pinged, mis pole kunagi ainult füüsilised, vaid ka psüühilised ja emotsioonidest tulenevad.
Seljaterapeut Anne Tipner-Torn ütleb, et täiskasvanud inimese seljahädasid põhjustavad suuresti pinged, mis pole kunagi ainult füüsilised, vaid ka psüühilised ja emotsioonidest tulenevad. Foto: osteopathy.org

Seljaterapeut Anne Tipner-Torn ütleb, et täiskasvanud inimese seljahädasid põhjustavad suuresti pinged, mis pole kunagi ainult füüsilised, vaid ka psüühilised ja emotsioonidest tulenevad.

Pinge inimkehas on tegelikult normaalne. “Peale kartulivõttu ongi normaalne, et selg kaks päeva valutab. Ja kui on nõrgad lihased, siis ka kolm päeva. Aga kui sa pole nende kartulite peale just vihane, peaks seljavalu kolme päeva pärast üle minema,” näitlikustab Tipner-Torn.

“Kui aga seljavalu on püsinud näiteks pool aastat, aasta või kaks ja põhjus – ütleme kartulivõtt – jääb aastate taha, ei saa füüsilist pingutust valu põhjuseks seada. Siis peab olema veel mingi pinge, mida me ei suuda lõdvestada ja mille põhjust me üles ei leia,” jätkab ta ning ütleb, et tegelikult on seljavalu väga hea abimees, mis säästab meid hulluks minemast, sest valust vabanemiseks võtame midagi ette.

Seljaterapeudi sõnul võibki valu ja pinge vahele võrdusmärgi tõmmata, sest valutada saab ainult pinges lihas või on lihaspinge koguni vajutanud kinni närvi, rõhub lülile või kõõlusele. Pinge põhjuseid võib jällegi palju olla, tavaliselt ongi pingeallikaks kombineeritud põhjused.

“Emotsioonid on kuhugi pidama jäänud,” sõnab Anne Tipner-Torn, kes ühendab oma seljateraapia seanssidel kaks poolt: kõigepealt individuaalne lähenemine inimesele ja seejärel seljalihaste tugevdamine rühmatreeningutel.

Terapeudi sõnul on rühmatreening hea treenimisviis seepärast, et oma loomult on inimene laisk ja kaastreenijate kohalolek on motivaatoriks.

Samas on igaühel võimalus teha harjutusi omas tempos. Seljateraapia treeningus keskendutakse liigeste liikuvusele ja lihaste tugevdamisele, hõlmates just süvalihaseid, sest selgrooga on seotud kõik meie lihased ja nende liikuvus. “Ega selg koosne ainult seljast. Füsioloogid ütlevad, et selg algab jalatalla alt ja lõppeb pealael ning käed-jalad on selja pikendus.”

Anne Tipner-Torn keskendub oma Laada tänaval asuvas stuudios rühmatreeninguid tehes eelkõige Pilatese ja Aleksandri tehnika kasutamisele, mis aitab lihaskorsetti toonuses hoida.

“Seljateraapia pole üldse mõeldud neile, kellel peaks selg valutama. Tegelikult on see mõnes mõttes nagu hambapesu. Me ei pese ju hambaid ainult siis, kui hammas valutab,” näitlikustab Tipner-Torn.

Seljahädade korral võib kiro­praktik korraks küll selja paika panna, aga kui puuduvad tugevad lihased, mis paikapandut ka edaspidi paigal hoiaks, on selg nädala või kahe pärast jälle ära vajunud.

Seljateraapia tunde juhendades tugineb terapeut oma isiklikule kogemusele. Seljateraapiani jõudis ta oma pikaajalistele spordi tegemisest ja aeroobikatreeneri kurnavast tööst tingitud seljavaludele abi otsides. Seljateraapiat tehes pole seljavalud teda umbes viimased kümme aastat enam kimbutanud.

Lisaks Peterburis füsioloogia õppimisele on naine täiendanud ennast Hiina meditsiini, idamaiseid tehnikaid, shindō’d, shiatsu’t, pilatest, Aleksandri tehnikat ja joogateraapiat õppides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles