Maavalitsus ajab usinalt autoäri

Andres Pulver
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helin Leichteri sõnul leiavad konfiskeeritud autod endale ajapikku omaniku.
Helin Leichteri sõnul leiavad konfiskeeritud autod endale ajapikku omaniku. Foto: Meelis Meilbaum

Eelmisel nädalal lõppes maavalitsuse korraldatud järjekordne konfiskeeritud sõidukite oksjon, üheksast autost läks kaubaks vaid üks.

Eelmisel aastal anti maavalitsusele üle 12 konfiskeeritud autot. Maavalitsuse jurist-nõunik Helin Leichter rääkis, et kuue auto puhul oli konfiskeerimise põhjus alkoholijoobes juhtimine, kahe auto puhul narkootikumidega seotud kuriteod ja nelja auto puhul korduv juhtimisõiguseta juhtimine.

Ühel juuniõhtul peatasid Rakvere patrullpolitseinikud Vinni vallas Küti-Aravuse teel sõiduauto, mida juhtis 39aastane Janar.

Sõidukijuhi dokumente kontrollides selgus, et tal puuduvad juhiload. Samuti oli autol läbimata tehnonõuetele vastavuse kontroll ja autol olid all naastrehvid, mis suvel on keelatud. Kõigele lisaks puudus sõidukil liikluskindlustus. Varasemalt on Janar istunud autorooli pärast alkoholi tarvitamist.

Järgmisel päeval konfiskeeris Rakvere kohus mehe sõiduauto ja see anti üle Lääne-Viru maavalitsusele. Lisaks mõisteti Janarile karistuseks üheksa tundi üldkasulikku tööd.

Tegemist oli esimese sõiduki konfiskeerimisega Ida prefektuuris väärteomenetluse korras.

“Pidevate liiklusrikkujate suhtes peab käituma resoluutselt. Kui sõidukijuhti leebemad karistused ei mõjuta, siis tuleb ta vähemalt ajutiselt jalameheks teha,” sõnas toona Rakvere politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Joel Alla.

Väärteomenetluse korras konfiskeeriti mullu kaks autot, ülejäänud masinad võeti omanikelt kriminaalkorras.

Tänavu on maavalitsus müümiseks saanud juba kaks konfiskeeritud autot.

2015. aastal müüdi oksjonitel viis autot, millest kaks oli üle antud 2014. aastal, ja üks mopeed.

“Konfiskeeritud sõiduki võõrandamise protsess on võtnud keskmiselt aega kuus kuud,” kõneles Leichter. Ühe auto müügiks on tihti vaja korraldada mitu enampakkumist, kuna ostuhuvi ei ole suur.

Konfiskeeritud autode hulgas on päris kõrge vanusega, avariilisi või muidu kehvas tehnilises seisukorras sõidukeid.

Samas ei saa Helin Leichteri sõnul öelda, et konfiskeeritud autode müük oleks probleem. “Pigem ei saagi eeldada, et igale autole leiduks ostja kohe esimesel või teisel enampakkumisel,” lausus ta ja lisas, et ükski auto ei ole jäänud müümata ning ükski endine omanik pole sõidukit tagasi ostnud.

Konfiskeeritud vara müümine on üks maavalitsusele pandud ülesannetest. Lisaks autodele antakse maavalitsusele üle mitmesugust konfiskeeritud vara. Näiteks on 2015. aastal müüdud kaks korteriomandit, mobiiltelefone, pliit ja teler.

Konfiskeeritud autode müügist laekuv raha läheb riigieelarvesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles