Kunrex OÜ tegi tänavu läbi taassünni

, toimetaja, telefon 447 7088
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunrex OÜ tootmisprojektijuht Marianne Lehtsalu. Foto on illustratiivne.
Kunrex OÜ tootmisprojektijuht Marianne Lehtsalu. Foto on illustratiivne. Foto: Kredex

2003. aastast Kundas tegutsev Kunrex OÜ sattus eelmise aasta lõpuks majandusraskustesse, mille tulemusena vahetus tänavu ettevõtte enamusosaluse omanik. Pärast muudatuste elluviimist on Kunrexi majandusnäitajad kenasti kosunud, kuid edasiminekuks on ruumi palju.

Kundas tegutsev Kunrex OÜ on näinud häid ja halvemaid aegu, kuid kõige olulisem on see, et pärast tänavu aset leidnud enamusosaluse omaniku vahetust lähevad asjad taas ülesmäge. 2003. aastal alustanud ettevõtte põhitegevuse sai varem jaotada kaheks: tööjõuteenuste müük ning tööstuslike  metallkonstruktsioonide ja seadmete valmistamine koos paigaldusega. 

Palju tehti tehaste korralisi remonditöid, jooksvaid hooldusi ja avariitöid. Ettevõttel olid kõrge kvalifikatsiooniga töötajad ja  1250ruutmeetrine tõstemehhanismidega varustatud ja metallide töötlemiseks vajaliku sisseseadega tootmishoone. Peamisteks turgudeks kujunesid  Eesti, Soome ja Rootsi. 2007. aastal jõudis Kun- rex OÜ konkurentsivõime edetabelis koguni viie Eesti parima ettevõtte hulka. Kuid majandus teeb oma keerdkäike ja eelmise aasta lõpuks oli ettevõte tõsistes majanduslikes raskustes. 

Samal ajal otsis laienemisvõimalust 2009. aastal loodud Saku Tehno Metall OÜ. Selle omanikud pidasid Kunrex OÜ enamusosaluse omandamist igati mõistlikuks ja potentsiaali omavaks käiguks. „Senisel Kunrexil läksid asjad allamäge. Nende põhitegevuseks oli Soome ja Rootsi suurte tehaste renoveerimine ja remont, aga eriti Soomes tegi majandus vähikäiku, paberitööstuse mahud langesid drastiliselt, kogu tootmissektor nõrgenes. Kunrexi turg tõmbus kokku,“ selgitab Rene Tammis, kes on Saku Tehno Metall OÜ ja selle aasta algusest ka Kunrex OÜ juhatuse liige. 

„Kunrexi hoone on väga hästi läbi mõeldud ja sobib mitmekülgseks tootmiseks. Avad ja tõstevõimsus on piisavalt suured, seadmed tasemel. See oli argument, miks huvi tundsime. Sellelt baasilt on hea edasi minna ja toodete valikut laiendada.“ Eelmine omanik oli hoonesse ja seadmetesse korralikult investeerinud. Abi oli ka KredExi väljastatud ja Euroopa Regionaalarengu Fondi rahastatud laenukäendusest. „Eelmise aasta lõpuks kogunenud märkimisväärse võla oleme suutnud nüüdseks hajutada ja võime rõõmustada esimeste edusammude üle,“ saab Tammis heameelt tunda.

Esimese sammuna tõmbas uus omanik tagasi tehaste hoolduse teenuse pakkumisega, keskenduti metallkonstruktsioonide valmistamisele. Samuti lõpetati tööjõu välja rentimine. „Senine ettevõtte filosoofia oli meie pilgu läbi veidi raiskav. Varasemast töötajaskonnast jäi meile alles pool, nüüd ostame vajadusel ise tööjõudu sisse. Nii palju kui parasjagu tööd kindlalt tagatud on, nii palju on ka tööjõudu tarvis. Struktuuri tuli muuta, enam-vähem stabiilselt saab meil tööd kakskümmend inimest,“ ütleb Tammis. 

Tehtud sammude õigsust kinnitab asjaolu, et juba sel sügisel hakkas ettevõtte käive kasvama. Esimese poole aastaga kogunes käivet alla poole sellest, mida on toonud teine poolaasta. Seega jäi 2/3 tänavusest umbes 850 000eurosest käibest teise poolaastasse.

„Normaalne oleks 1 800 000. Selline võimekus on praegu Kunrexis tegelikult olemas, tootmisvõimsus lubab seda. Ressursist on ära kasutatud alla poole,“ hindab Tammis. „Kui alustasime, ei olnud ühtegi tellijat. Saku Tehno Metallis on meil niisama palju mehi, aga käive on 2,5 miljonit. Seal on küll tootmispind suurem ja toodame suuremaid asju, peamiselt ehituskonstruktsioone, aga Kundas on potentsiaali palju ja tegelikult läheb meil ka siinne töö juba järjest tõusvas tempos.“ 

Kunrexi plaanidest rääkides ütleb ta, et kindlasti jätkatakse masinaehitust ja selle uuele tasemele viimiseks otsitakse praegu häid konstruktoreid, kelle ideede ja töö kaudu oleks võimalik välja töötada uusi tooteid ja kasvatada mahte.

Praegu tehakse Tammise sõnutsi allhanget Soome ja Eesti ettevõtetele: „Põhiliselt toodame ikka masinaehitusdetaile ja seadmete komponente, lisaks mitmesuguseid tervikseadmeid ja suuremaid metallkonstruktsioone.” Palju on täppistööd. Kunrexil on kliente laevandussektorist ja rasketehnika tootjate seast nii Eestis kui Soomes. Läbirääkimised käivad veel mitme masinaehitajaga, kellele allhanget teha. Pidev töö käib  Rootsi ja Norra suunal, palgal on projektijuhid, kes teevad agenditööd, nende kaudu otsitakse uusi tooteid. Vaadata tuleb pigem Skandinaavia poole, Balti või Vene turule pole mõtet pressida, sest seal suudetakse ise odavamalt toota. 

„Tööjõud on seal meistki odavam. Soomlastega  suudame veel hinna poolest konkureerida, sest omakulu on väiksem. Aga Soomegi on läbi teinud kõva odavnemise. Majanduslanguse tagajärjel on nad oma asjad üle vaadanud ja päris tõsiselt hindu alla toonud. Umbes 20protsendiline hinnaeelis meil siiski veel on.

Hinnasurve on Eestiski üha jõulisemalt tuntav. Kui tuleb palku tõsta, peab väga tõsiselt kaaluma, mida tasub toota  ja mida mitte. Paratamatult peab panustama töödele, kus saab ka hinda küsida. Tuleb liikuda keerulisemate toodete poole,“ on Tammis kindel. 

Praegu tehakse Kunrexis küll ainult allhanget, aga pingsalt mõeldakse sobivate omatoodete peale, mida paraku pole veel leitud: „Ideaalis on see ju kõige tulusam. Omatoote leidmisel saaks hakata tootma ka suuremaid partiisid.“

Kunrexi eelistena toob Tammis välja paindlikkuse ja tarnekiiruse. Tootmiseks vajalikud seadmed on olemas, ilma kelleltki omakorda allhanget võtmata suudetakse siin sisuliselt kõik metallitööd valmis teha, v.a värvimine, mida praegu veel sisse ostetakse. „Aga seegi on meil kontsernipõhiselt arendamisel,“ kommenteerib Tammis.

Kui kiiresti Kunrex klientide tellimused täita suudab, sõltub materjalidest – kas need on kohapeal olemas või tuleb  tellida. Kui joonised ja materjalid on olemas, saab tootmist planeerima asuda. Kuna samadele omanikele kuuluvad nii Saku Tehno Metall kui Kunrex, on võimalik kahe tehase koostöö. Seadmepark on täiesti erinev ja seegi  avardab mängumaad.

Kundat peab Tammis metallitööstuse jaoks ideaalseks asukohaks – sadam on lähedal ja Peterburi maantee 10 kilomeetri kaugusel. „Kui on ülegabariidilised tooted, on meil lihtne need laevale panna ja kohale saata. Näiteks laevade mahutid, mida sageli teinud oleme, on just selline kaup.“ 

Kunrexi tulevikuplaanidest rääkides ütleb Tammis, et liiga laiahaardeliselt ei saa tegutseda: „Keskendume tootmisele, otsime tugevaid projekteerijaid. Tahame kliendile veel kaugemale vastu tulla, kuni selleni välja, et tema ei pea tooma meile jooniseid, vaid idee, mille meie siis algusest lõpuni valmis teeme. Oma konstruktoritega on kindlasti lihtsam ka omatooteid juurutada.“

Kommentaar:

Foto: Kredex

Jarmo Liiver , KredExi ettevõtlusdivisjoni juht

KredEx on käendanud Kunrex OÜ-le väljastatud investeerimis- ja käibelaene, mille abil on ettevõte teinud investeeringuid tootmishoone renoveerimisse ja rahastanud ettevõtte jooksvat tegevust. 

Kuna ettevõttes on olemas kõik seadmed metallitööde tegemiseks, suudetakse klientide vajadused rahuldada kiiresti ja paindlikult. Ettevõtte kasuks räägib hea asukoht sadama ja Peterburi maantee lähedal. 

Uue omaniku eestvedamisel on ettevõttes toimunud muudatused, mille esimesed tulemused on juba näha. Käibe kasv annab alust uskuda, et liigutakse õiges suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles