Juhtkiri: Elu nagu sõjas

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Rakvere hakkab aastavahetuse lähenedes järjest rohkem meenutama sõjatandrit.

Pürotehnilistest vahenditest ja nende ohutust käsitsemisest on mõistlik igal aastal jälle ja jälle rääkida. Seda tehaksegi üsna usinalt.
Harvem tuleb juttu hobi- ja sportrelvade käsitsemisest kaaskodanik­ke ja relvaomanikku ennast ohtu seadmata.


Õhkrelvi, ambe ja vibusid on harjutud pidama süütuteks mänguasjadeks, millega  täpsuskütti mängides on huvitav oma vaba aega veeta. Ühest küljest ongi tegemist meelelahutust pakkuvate vahenditega, kuid teisalt ohtlike relvadega, mille abil on võimalik teisi tõsiselt vigastada või koguni tappa. Spetsialistide hinnangul võrdub tänapäevane õhupüss ohtlikkuselt peaaegu vintrelvaga. Ammunoole trajektoorile ettejäämine lõpeb samuti elusolenditele väga halvasti.


Käesoleval aastal on Rakveres jutuks olnud kaks relvade väära kasutamise juhtumit, mis mõlemad lõppesid õnneks õnnelikult, nii et keegi viga ei saanud.


Teisipäeval tundis suusatama läinud isa koos pojaga end ohustatuna, kui Palermo terviseraja valgustamata osas nägi kahte noormeest, kes tegelesid isetehtud inimkujulise märgilehe pihta laskmisega. Kuigi õhus oli tunda ka püssirohulõhna, olid relvadeks siiski õhupüssid. Suve teisel poolel tundsid kõhedust vallimäel liikuvad kepikõndjad, kui seal piiramata alal ammulaskjad kätt harjutasid.

Augusti lõpus Rakvere gümnaasiumis toimunud Lääne-Viru hariduse päeval esines kaitseliidu Viru maleva pealik Rudolf Jeeser ettekandega kaitseliidu ja haridusasutuste koostööst, tulles välja suurepärase ideega, et maakonnas peaks kooliõpilastele avama uusi laskurite rühmi. Koolis militaarharidusele erilist tähelepanu ei pöörata, aga lapsed ja noored peaksid oma silmaga nägema, mis relvad tegelikult on ja mida on nendega võimalik korda saata. Sellest teadmisest edasi on võimalik saavutada ka vastutustunde ja aukartuse tekkimine elu ja ka relvade suhtes.


Rakvere linn on saanud omale politsei- ja päästeameti maja keldrisse tänapäevase lasketiiru. Loodetavasti on seal peagi võimalik lisaks ametimeestele ka laskehuvilistel noortel legaalselt ja teisi ohtu seadmata kätt harjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles