Seltsirahvas hoiab kultuurilugu

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seltsirahvas hoiab kultuurilugu.
Seltsirahvas hoiab kultuurilugu. Foto: Internet

Eesti Kultuuriseltside Ühenduse õppepäev Rakveres, mille teemaks “Kodukoha kultuurilugu ja seltsid”, keskendus seltsitegevusele. Valter Haamer Eesti Kultuuriseltside Ühendusest kõneles seltside osast kodukoha kultuuriloo kujundamisel ja säilitamisel. “Meie seltsiliikumine on 150 aastat vana, meil on seltside ajalood, koduuurimine heal järjel, meil on vastutus, et see, mis oli, jääks alles, ja meie panus oleks nähtav ja arvestatav,” rõhutas Haamer.

Kuidas koguda ja jäädvustada infot kodupaiga kultuuriloo uurimisel ning arhiveerida seltside materjale, kõnelesid Lea Teedema Eesti Ajalooarhiivist ja Tiina Tael Eesti Rahva Muuseumist. Lea Teedema andis näpunäiteid, missuguseid dokumente ja kui kaua tuleks säilitada. Ta selgitas, kuidas leida rikkalikest kataloogidest just endale vajalik, juhatas teed virtuaalse arhiivi infosüsteemi http://ais.ra.ee/ ning veebikeskkonda www.ra.ee/saaga.

Tiina Tael Eesti Rahva Muuseumist tutvustas sealseid rikkalikke kogusid ja materjalide kättesaamise võimalusi. Tegevussuundadena aastail 2016–2019 tõi ta esile teema “Seltsid ja kirjasõna”, mille raames kutsus seltse osalema seltside väljaannete raamatulaadal oktoobris uues ERMi majas. Tegeldakse veel valdkondadega “Seltsid ja meedia”, “Seltsid ja noored”, “Seltsid ja eestvedajad” ning “Seltsid ja Eesti Vabariik 100”. Ühendus kutsub kõiki seltse tähistama EV 100 aastapäeva – olgu selle märgiks koostöös kohaliku rahvaga korraldatud päevakohane sündmus või seltsielu jäädvustamine kirjasõnas ja pildis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles