Fine5 ja Rakvere teater kingivad Eestile 10 aastat

Kristel Kaljuvee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsuteatri Fine5 etendustel antakse sisu edasi kehakeeles.
Tantsuteatri Fine5 etendustel antakse sisu edasi kehakeeles. Foto: Rünno Lahesoo

Eesti vabariigi sajanda sünnipäevani on veel kaks aastat aega, ent ettevalmistused selle tähistamiseks juba käivad. Eesti teatrid on nõuks võtnud teha riigile kauni kingituse – ühiselt tuuakse publiku ette suurprojekt “Sajandi lugu”.

Eesti teatrid jagasid enam kui sajaaastase perioodi üheteistkümneks kümnendiks (1910–1920 … 2010–2020) ja  iga kümnendi kohta valmib lavastus. Lisandub ka tulevikku vaatav lavalugu. Seega sünnib projekti raames vähemalt 12 uuslavastust. Projekt, mille raames mängitakse läbi vabariigi elulugu, teeb ise omal moel ajalugu: kahtlemata on see nii osalejate arvu kui toimumisaega silmas pidades meie teatriloo suurim lavastus.

Enneolematu on ka lavastuseseeria kavandamise ja väljatoomise vahele jääv süvenemist võimaldav aeg, mis lubab oodata väga kunstiküpseid tulemusi. Omaette väärtus on ka teatritevahelisel koostööl, mis sünnitab uusi ja ilmselt ka üllatavaid loomingulisi kooslusi, kelle ühistegevusel võib olla inspireeriv mõju eesti teatriväljale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles