Rakveres esitletakse võrokeelset lastelauluplaati

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mullu andis Võru instituut välja võrokeelse lastelauluplaadi “Upa-upa, ubinakõnõ”. Plaadi jaoks on laulud kirjutanud ja seadnud muusikud Mari Kalkun, Tuulikki Bartosik ja Ramo Teder ehk Pastacas, sidudes omaloomingu oskuslikult pärimusega. Nemad ise on ka laulude esitajad. Plaat on hea näide tänapäeva eesti rahvamuusikast ja sellest, kuidas pärimus edasi kandub. Plaadi helimaailm on küll nüüdisaegne, aga siiski arhailine ja sügavalt võrupärane.

Plaadiesitluskontserdid on ajastatud märtsis toimuvale emakeelenädalale, et näidata meie ilusa emakeele murdeid, mille olemasolu samuti meelde tuletama peab. Rakvere kontsert toimub teisipäeval, 15. märtsil kell 19 NOM stuudios.

Sedapuhku esitletakse kontsertidel ka uut lauluvihikut, mis sisaldab plaadi laulude noote ja laulusõnade tõlkeid ning seletusi. Sellist materjali ootasid Upa-upalt mitmed muusikakoolid ning koolide lauluõpetajad, kes soovivad oma tunde rikastada just sellise mitmeti tõlgendatava pärimusmuusika uusloominguga. Uus lauluvihik ajendab keelt õppima pärimusmuusika kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles