Parim karjakasvataja: loomapidamine peab olema läbimõeldud tegevus

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simmentali tõugu lihaveised, kes tõid Arti Silmale Eesti parima lihakarjakasvataja tiitli. Loomade vastu tuntakse huvi nii Eestis kui ka välismaal.
Simmentali tõugu lihaveised, kes tõid Arti Silmale Eesti parima lihakarjakasvataja tiitli. Loomade vastu tuntakse huvi nii Eestis kui ka välismaal. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti parima lihakarjakasvataja tiitli pälvinud Arti Silm ostis esimese karja 2012. aastal ning algsest hobist on nüüdseks välja kasvanud põnev töö. Tema Ubja küla laudas kasvab üle 300pealine maheveiste kari ning peremees paneb iseäranis suurt rõhku tõuaretusele.

Arti Silm sattus loomakasvatusse pooljuhuslikult: peale Aqva Spa osaluse müümist otsis ta tegemistele uut väljundit ning juhtus kokku Kalmer Visnapuuga Piira Talu osaühingust. “Ta kasvatab Simmentali tõugu lihaveiseid ja tegi neile omamoodi lobitööd,” selgitas Arti Silm, kuidas tegi neli aastat tagasi otsuse Simmentali tõugu lihaveiste kasuks. Ta käis Visnapuu karja vaatamas, uuris ja võrdles erinevaid tõuge omavahel ning leidis, et Simmentali tõug sobib kõige enam tema eesmärkidega.

“Lihaveisekasvatuses on kõige olulisem seada eesmärgid mitme aasta peale ning teha sellest lähtuvalt tõuvalik,” rääkis Arti Silm. “Sul peab karjakasvatajana seisma silmade ees see kari, keda viie aasta pärast laudas näha tahad, pead nägema nii-öelda eesmärki, visiooni, ja sellele vastavalt tegutsema,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles