Hiiepuude raiumine tõi kaasa pika haiguse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduslikuks pühapaigaks võib olla nii metsatukk, allikas kui ka mõni eriliste omadustega liukivi.
Looduslikuks pühapaigaks võib olla nii metsatukk, allikas kui ka mõni eriliste omadustega liukivi. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ahto Kaasik uurib raamatus “Põlised pühapaigad” looduslike pühapaikade olemust ning mõnevõrra ootamatultki selgub, et Virumaa näib kubisevat müstilistest kohtadest, mis aitavad nii hinge- kui ka ihuhädade korral.

Looduslike pühapaikade põhimõte seisneb uskumuses, et teatud paikadel on eriline vägi. Kohaks võib olla metsatukk (hiis), allikas või isevärki kujuga kivi. Eesti legendides on talletatud esivanemate uskumusi, mis võivad olla seotud paiga üleloomuliku tekkelooga või hoopis tema eriliste omadustega.

Selliseid on Virumaal palju: alates Rak­­vere lähedal asuvast kummalise välimusega rahnust, mille sees peituvat uhke Toolse tüdruk, kes vanapagana eest põgenedes kiviks olevat muundatud, ja lõpetades allikatega, mis pidavat silmanägemist parandama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles