Juhtkiri: Kelle maavalitsus?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sellest, kas ja milleks on vaja maavalitsusi, on räägitud juba pikemat aega. Kui vaadata ajas tagasi, siis aastate eest täitsid maavalitsuse ametnikud Rakveres lisaks oma peamajale ka kaks hoovil olevat maja, praegu üüritakse aga juba suures hoones ruume välja, sest maavalitsusel ei ole nii palju ruumi vaja.

Nüüd on koos haldusreformiga viimaks jõutud niikaugele, et rahandusministeeriumi eestvõttel on käima lükatud riigi avalike ülesannete tõhustamise analüüs ning selle üheks osaks on ka maavalitsuste tulevikuga seonduv teemadering.

Oli ka tagumine aeg. On ju mitmeski maakonnas käimas tervet maakonda hõlmav ühinemisprotsess. Kas sellest ka asja saab, näitab aeg, kuid oleks ju enam kui kummaline, kui maakonda katval vallal oleks lisaks vallavalitsusele veel ka maavalitsus.

Ning kui küsida, millega maavalitsused tegelevad, ei oska tavaline inimene sellele harilikult vastata. Teevad mingisugust järelevalvet, korraldavad igasuguseid infopäevi. Mõni ehk tuleb ka selle peale, et maavalitsus organiseerib bussiliiklust, registreerib sünde-surmasid ja paneb ka abiellujad paari.

Samas saaksid pea kõige sellega hakkama ka vallad-linnad. Kas nende õigusaktide üle järelevalve tegemiseks mäe otsas majatäis rahvast peab olema, on enam kui küsitav.

Rakvere linn sai ju bussiliikluse korraldamisega hakkama. Abiellujaid panevad paari ka kirikuõpetajad. Maakondlike ürituste korraldamisega saab edukalt hakkama ka omavalitsusliit.

Juba praegu ongi pisut segane, mida ja miks korraldab maavalitsus, mida aga VIROL.

Samas võiks riigi esindatus maakondades mingisugusel moel siiski alles jääda. Siinkohal tekib aga taas probleem maakondadega, mis (äkki) üheks omavalitsuseks ühinevad. Lääne-Virumaal seda küll ei juhtu, aga võtame kasvõi Hiiumaa – mis seal siis ikka järgmise aasta sügisel pärast kohalikke valimisi toimuma hakkab?

Mai lõpuks loodab rahandusministeerium analüüsi valmis ja selguse majja saada. Eks seejärel peavad poliitikud otsustama. Selge on, et senisel kujul pole maavalitsustega enam mõtet edasi minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles