Võitlus Rakvere haigla pärast

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere haigla juhatus ja omanikud võitlevad selle eest, et maakonnas oleks võimalik saada kvaliteetset tervishoiuteenust.
Rakvere haigla juhatus ja omanikud võitlevad selle eest, et maakonnas oleks võimalik saada kvaliteetset tervishoiuteenust. Foto: Meelis Meilbaum

Haigekassa plaan koondada enamik erialasid paari kõrgema etapi haiglasse jätaks ka Lääne-Virumaa halvimal juhul ilma kohapealsete arstideta.

Praegu käivad arutelud sotsiaalministeeriumi, haigekassa ja haiglate vahel. Kuigi kõik on ühel nõul, et tervishoiusüsteemis ümberkorraldusteta hakkama ei saa, pole veel välja pakutud lahendusi, mis kõikidele asjaosalistele sobiksid. Tavainimesele tähendavad planeeritavad muudatused halvemal juhul eelkõige pikemat maad arstini, pikemaid ravijärjekordi – teisisõnu, meditsiini halvemat kättesaadavust, seda iseäranis maainimesele.

Rakvere haigla juhatuse esimehe Ain Suurkaevu sõnul on läbirääkimised haigekassa ja ministeeriumiga alles algusjärgus. Ühe võimalusena näeb haigekassa näiteks seda, et arstid hakkaksid maakonnas visiite korraldama. “See, et arstid mujalt meil käivad, pole iseenesest midagi uut. Meil käiakse juba praegu PERHist, Ida-Tallinna keskhaiglast, Tartust, ja isegi Ida-Virumaalt, näiteks kui meie arstid haigestuvad,” kõneles Ain Suurkaev. “Arst asub seal, kus on ta põhiline töömaht. Kui haigekassal pole raha tööd tellida, väheneb ka arstiabi kättesaadavus. “Kui vanasti oli tellimus nõudluspõhine – kui nõudlust ei ole, siis rohkem ei tee –, siis nüüd on haigekassa rahakott juba mitu aastat miinuses. Ma saan sellest riigi kodanikuna aru, aga me ei saa haiglas öelda, et jätame nüüd pimesoole lõikamata, sest raha ei ole,” rääkis Suurkaev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles