Haneuputus teeb põldudel puhta töö

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanede-laglede peletamiseks on omanikud põldudele viinud autosid – nii poolantiikseid romusid kui ka täiesti korralikke sõidukeid.
Hanede-laglede peletamiseks on omanikud põldudele viinud autosid – nii poolantiikseid romusid kui ka täiesti korralikke sõidukeid. Foto: Meelis Meilbaum

Viimasel ajal võib põldudel märgata seisvaid autosid ja kollaseid lindikesi. Talunikud püüavad nimelt põllukultuure rändlindude rünnakute eest kaitsta. Kuid probleem aina süveneb.

Haned laskuvad musta pilvena põllule. “Seal parves võib olla kaks-kolm tuhat lindu. Üks lind võib päevas süüa pool kilo kuni kilo, mõelge ise – need linnud teevad põllu taliviljast puhtaks,” kirjeldas üks Rakvere lähedal maad hariv talunik nördimusega põldudel valitsevat olukorda.

“Lääne-Virumaal on head suured põllumassiivid – seal on lindudel julge maanduda. Kuna seal on ka põllumajanduspiirkonnana arenenum, kasvatatakse seal ka õlikultuure, näiteks rapsi, aga nende peale on haned-lagled iseäranis maiad,” selgitas keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles