Tööriist olgu ennekõike mugav käsitseda

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Arula näitab reha, mida on mugav laiemaks ja kitsamaks reguleerida, et pääseda ligi nii kitsastesse kohtadese kui ka riisuda suuremat platsi. Võib juhtuda, et metallist reguleeritav reha kipub klõbisema, keda see häirib, valigu sama põhimõttega plastikust reha.
Kadri Arula näitab reha, mida on mugav laiemaks ja kitsamaks reguleerida, et pääseda ligi nii kitsastesse kohtadese kui ka riisuda suuremat platsi. Võib juhtuda, et metallist reguleeritav reha kipub klõbisema, keda see häirib, valigu sama põhimõttega plastikust reha. Foto: Meelis Meilbaum

Ka labidate ja rehade seas on oma Ferrarid ja sapakad. Ühe tööriistaga sujub töö kiiremini ja kergemini kui teisega ning hinna- ja vastupidavusklassid on erinevad.

K-Rauta Rakvere aiaosakonna müügikonsultant Kadri Arula ütleb, et ka labidat muudkui arendatakse – ikka vastupidavust ja kasutusmugavust silmas pidades. Nõnda on näiteks Fiskars täiustanud oma labidat uudse käepidemega, millest on kaevates mugavam hoida korraga kahe käega. Ka on tehtud laiemaks toetuspind, kuhu surub jalg (sinna on tehtud augud, mis vähendavad libisemist), ja toodud turule labidad suuruse järgi: M-suurus kaevajatele, kel pikkust kuni 1.75, ja L-suurus pikematele kui 1.75.

Labida õige pikkus on väga oluline – kui labida vars on liiga lühike, jääb selg haigeks, kui liiga pikk, on samuti raske tööd teha. Üldine soovitus on, et kui käsi panna küünarnukist täisnurga alla, siis nõnda kõrgele võiks labidas ka ulatuda – nii on jõuõlad töötades paigas ning seljaga kõik hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles