Juhtkiri: Turvalisus ammu läinud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikontroll väidab, et politseiameti, piirivalveameti ning kodakondsus- ja migratsiooniameti ühendamise järel on kaadri arv jõudsalt vähenenud, ja muretseb, et pole selge, millal jõuab kätte kriitiline piir ja kannatama hakkab ühiskonna turvatunne.

“Omal ajal loodi suur amet, kus oli 6000 töötajat. Täna on see arv vähenenud 5000-le,” meenutas riigikontrolör Alar Karis, kelle sõnul tekivad küsimused, kas vähendatud koosseisus on võimalik kõiki teenuseid heal tasemel pakkuda ning kas tagatud on ka ühiskonna turvatunne.

Kui senine suund jätkub, on kümne aasta pärast politsei- ja piirivalveametis tööl kolmandiku jagu vähem inimesi kui praegu ning needki suuremalt jaolt pensionieelikud.

Aga tavakodanikule tundub juba praegu, et politsei read on enam kui hõredad ning mundrimehi võib kohata vaid maanteeserval kiirust mõõtmas või roolijoodikuid püüdmas.

Kuigi statistika näitab kuritegevuse vähenemist, on tegu pelgalt numbritega. Väga paljud inimesed ei vaevu näiteks vargusest politseile teatama, sest mingit tulu sellest niikuinii ei tõuse, jääb vaid ajaraisk ja paberimäärimine. Nii ei teagi keegi täpselt, kui palju ja mida varastatakse.

Koondamised ja lahkumised politseist on viinud ka näiteks selleni, et kahe Virumaa peale on politseil ametis vaid üks pressiesindaja, kes lihtsalt füüsiliselt ei jõua kõikidele meediapäringutele vastata.

Riigikontrolör Alar Karis on lootusetult hiljaks jäänud, sest turvatunnet pole juba ammu. Ereda näite võib tuua eile Tallinnas peetud pettuste ennetamise avalikult paneeldiskussioonilt “Ära lase ennast pügada!”, kus e-kaubanduse portaali Buduaar.ee juht Marge Tava ütles, et netikaubanduse turvalisemaks muutmist pärsivad mitmed seadused või nende puudumine, samuti kuriteo kahjukünnise tõstmine 60-lt eurolt 200-le.

Künnist tõsteti ehk dekriminaliseeriti eelmise aasta alguses politsei töökoormuse vähendamiseks. Aga seegi ei aidanud, sest aasta lõpus tunnistas politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher, et kõiki kuritegusid politsei ressursipuuduses enam uurima ei hakka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles