Kaitseväelase terav kuulmine päästis inimelusid

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketirühm reageeris välgukiirusel, kui taevasse ilmus õhuväe helikopter Robinson.
Raketirühm reageeris välgukiirusel, kui taevasse ilmus õhuväe helikopter Robinson. Foto: Meelis Meilbaum

“Õhuhäire!” röögatas neljapäeva ennelõunal Mistrali raketisüsteemi meeskonnaülem, kuuldes tulepositsioonile lähenevat helikopterit.

Raketisüsteem oli sel ajal veel maskeeringuvõrgu all ja näis, et vaenlast imiteerinud õhuväe helikopter Robinson jõuab enne turvalist lahkumist tulepositsiooni kohal veel paar ringigi teha. Aga võta näpust. Võrgud olid mõne sekundi jooksul kõrvale heidetud ja vähem kui poole minutiga oli “vaenlane” sihikul ja rakett helikopterile lukustunud. Lahinguolukorras oleksid kopteris olnud mehed veel mõne sekundi möödudes surnud.

1. jalaväebrigaadi õhutõrjepataljoni raketirühma ajateenijast ülem Egert Paadimeister selgitas, et meeskonnaülemal on tänu tulejuhtimissüsteemile kasutada ka radaripilt, mis hoiatab lähenevast võimalikust vastase lennumasinast juba kümnete kilomeetrite kauguselt. Paraku aga juhtus nii, nagu sageli lahingus võib juhtuda – tol hetkel oli sidekatkestus ja halvimast päästis meeskonnaülema terav kõrvakuulmine ja kiire reaktsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles